Başkan Öter:“Çiftçiye Sahip Çıkmak Hükümetin Görevidir. Dicle Elektrik AŞ’nin Görevi Değildir“

Kızıltepe hububat merkezi başkanı Mehmet Şerif Öter çiftçiye sahip çıkmak hükümetimizin öncelikli görevidir. Dicle Elektrik AŞ’nin görevi değildir. “Dedi.

Başkan Öter:“Çiftçiye Sahip Çıkmak Hükümetin Görevidir. Dicle Elektrik AŞ’nin Görevi Değildir“

Ortadoğu’nun en büyük Kızıltepe hububat ticaret merkezi ve Mardin toplumsal dayanışma federasyonu başkanı Mehmet Şerif Öter yaptığı açıklamada “Dicle elektrik AŞ 13 Mayıs günü yapmış olduğu açıklamada Mardin’de elektrik borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerin elektriğini keseceğini duyurdu.

 

Dicle elektrik AŞ özel bir şirkettir. Yani O da bir tüccardır, elektriği parayla alıp, üzerine karını ekleyerek dağıtımı yapıyor. Dolayısıyla Dicle elektrik AŞ herkes gibi doğal olarak kazancına bakıyor. Sattığı elektriğin parasını, alacağını tahsil etmek için hükümetin kendisine tanıdığı yasal hakları kullanarak kesinti, ceza vs. müeyyidelere başvuruyor.

 

Yıllardır Mardin ve bazı komşu illerde Tarımsalda kullanılan elektrik sorunu artarak devam ediyor. Tarımsalda kullanılan elektrik su için kullanılıyor, su olmazsa ülkemizin hububat ve bakliyat ihtiyacının %20’ sini karşılayan Mardin ovasında üretim bitecek, üretim de biterse işsizlik ve bölgesel ekonomik krizin yanı sıra sosyal sıkıntılar baş gösterme riski yüksek olacaktır.

 

Öter şöyle devam etti Hükümetimize çağrıda bulunuyorum, milli servetimiz olan tarımın cefakâr emekçi çiftçilerimizin elektrik sorunu çözüme kavuşturmak acil ve  öncelikli hale gelmiştir. Biran önce sorunun çözümü için tarım uzmanlarından oluşan bir heyetin bölgede inceleme yaparak, çiftçilerin tarım üretimini kapsayan girdi maliyetlerini tespit etmeli, GAP sulama kanalları faaliyete geçinceye kadar elektrik maliyetini çiftçinin ödeyebileceği Çukurova ve sulama barajlarının olduğu bölgelerde uygulanan cazibe sulama tarifesi uygulanmalı. Çiftçinin altından kalkamadığı miktarı milli servete sahip çıkma adına hükümetimiz tarafından Dicle elektrik AŞ’ye ödenmeli, böylece çiftçiler rahat bir nefes elektrik şirketi de alacağına kavuşmuş olacaktır.

 

Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı bu küresel salgın insanlığa şunu göstermiştir ki her şeyden vazgeçilir ama gıdadan asla vazgeçilmez. Birkaç gün sonra buğday hasadı başlayacak ardında ikinci ürün mısır ekimi yapılacak. Bölgede yıllık iki milyon ton civarı mısır üretimi gerçekleşiyor. Tarımsalda kullanılan elektrik sorunun çözüme kavuşması ve şirketin hakkı olan alacağını makul bir yapılandırmayla uzlaşmaya kavuşması temennimizdir. Açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2020, 23:05

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER