banner113

Barış Aktivisti Aydoğan’dan Sağduyu Çağrısı

Merkezi Mardin Kızıltepe de bulunan Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemil Aydoğan çatışmalı süreç ile ilgili sağduyulu bir açıklama yaptı.

Barış Aktivisti Aydoğan’dan Sağduyu Çağrısı
ydoğan, tarihi olarak Mezopotamya’da yaşanan savaşlar hep zorlu ve sıkıntılı geçtiğini bu savaşlarda bölgenin stratejik olması yeraltı ve yerüstü madenlerinin varlığı büyük bir rol oynadığını söyledi.


Ortadoğu da Türkiye ve Kürdistan’ın siyasi coğrafyası tarihsel sosyal ve ekonomik olarak çok farklı bir coğrafya olarak karşılarını çıktığını ifade ettiğini Aydoğan şunları kaydetti:



“İran ırak ve Suriye Kürdistan’ı kendilerine hakim olan ülkeler ile karışmamış halklardır. Türkiye ve Kürdistan coğrafyası çok farklı bir kategori ile karşımıza çıkmaktadır. Kürtler ile Türklerin Mezopotamya ve Anadolu da Bizansa karşı ilk siyasi ittifakları Selçuklu hükümdarı Alparslan önderliğinde yapılmış ve ortak zaferle bitmiş ve savaş Kürtlerin desteğinde Anadolu kapılarının Selçukluya açmasını sağlamıştır. İkinci ittifak haçlı ordularına karşı Selahaddini Eyyubi (Kurdi) önderliğinde haçlı orduları yenilmiş ve bu sefer Ortadoğu’nun itibarında Kürtler başrol oynayarak tarihe geçmişlerdir. Üçüncü ittifak sultan selim önderliğin de Sünni Kürt ordusu ile Şii Türkmen ordusunun kralını çaldıranda yenmiştir ve o tarihten sonra Kürtler sonra Kürtler yavuz un desteğinde Kürdistan sınırları içinde özerk ve orduları ile Osmanlının ayrılmaz bir parçası olarak İdrisi bitlisi sorumluluğunda Osmanlının birinci sınıf vatandaşı olmuşlardır. Osmanlı Kürdistan ittifakı kör topal kendi paşaları ile özerk bir şekilde kurtuluş mücadelesine kadar devam etti.”



Bu kurtuluş mücadelesinde Kürt halkı can siperane bir şekilde Türk devletinin silahları ile kendi öz güçleri ile sömürgeci devletlere karşı büyük bedeller vererek şeyh Sait Diyap ağa ve Karayılan gibi önderleri ile kendilerini kurtararak Türkiye cumhuriyetinden daha demokratik bir ortam kazanmak amacı ile ulusal güçlerin yanında yer alarak kurtuluş mücadelesinin zafere ulaşmasını sağladıklarını dile getiren Aydoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:



“ Kurtuluş mücadelesinde Kürtler dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oldular.ve bu kadar fedakarlığa rağmen iş başına gelen ırkçı Kemalist sistem Kürt halkının Osmanlı’daki özerk ve demokratik sistemlerin üzerine çizgi çekerek Kürtler yoktur imajını hayata geçirmeye çalıştılar. İşte o gün bugün Kürtler ve Türkler arasında güvensizlik halen devam etmektedir. Yirmi dokuz isyan kanla bastırıldı son olarak devam eden otuz yıllık gerilla mücadelesi barış ve savaşla beraber devam etmektedir. ÇÖZÜM: hiç de zor değildir. Yeter ki samimiyet olsun yeter ki tarihi bilgiler göz ardı edilmesin Türkiye’nin Kürdistan parçaları içinde birlikte yaşamaya müsait iç içe olan tek ülkedir. Yeniden yaşanan bu çatışma ortamına taraflar derhal son vermelidir. bu barış girişimlerin medyaya bilgi verilmeden sır saklamasını bilen bir barış heyeti tarafından yapılması sağlanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2015, 13:34

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER