Ayav: Mülk Sahipleri Kiracı Esnafını Korusun

Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zeynettin Ayav, CORONAVİRÜS salgını nedeniyle zor durumda olan esnafa Devlet ve Belediyenin destek çıkmasını isterken Mülk sahiplerine de çağrıda bulunarak, yıllardır kirasını ödeyen kiracılarına sahip çıkıp kira almamaları, imkanı olmayan mülk sahiplerinin de kiranın yarısını almasını istedi.

Ayav: Mülk Sahipleri Kiracı Esnafını Korusun

Kızıltepe esnafına tavsiyelerde de bulunan Oda başkanı Ayav açıklamasında şunları söyledi;
Bilindiği gibi Çin’in Vuhan kentinden başlayarak bütün dünyaya yayılan ve tehdit etmeye devam eden Dünya sağlık örgütünce Pandemi olarak belirtilen CORONAVİRÜS salgını ülkemize Mart ayının ikinci haftasına yakın tarihte bulaşmaya başlamış gün be gün yayıldığı görülmektedir. Bu salgının yayılması ve halkımızın korunması için Devletimiz tedbirler almaktadır. Bu salgın küresel bir salgın haline geldiği hepimizin malumudur.


Çin, Amerika, İran, İtalya, Fransa, İspanya, Avrupa ülkelerini kapsadığı gibi ülkemizde de yayıldığı görülmektedir. Bütün ülkeler ekonomik sosyal tedbirler aldığı gibi devletimizde ekonomik gücü bütçesi oranında gerekli tedbirleri almaya devam etmektedir. Ekonomik paketlerin açıklanması bilindiği gibi kamu borçları Banka kredilerinin ertelenmesi Halk Bankasınca Esnaf ve Sanatkarlara 25.000 TL 4.5 faizli 36 ay vadeli krediler verilmeye başlanmıştır.


Dünyadaki bu salgın Küresel ekonomileri piyasaları olumsuz etkilediği gibi haliyle ülkemizdeki ekonomiyi sanayiciyi-Tüccarı-Esnaf Sanatkârları büyük oranda olumsuz yönde etkilemiştir etkilemeye devam edecektir. Bu sorun yalnız ülkemizin sorunu olmadığı gibi süper güç olarak tabir edilen Ülkelerin ekonomisini de durdurma noktasına getirdiğini hep birlikte görüyoruz ve yaşıyoruz. Coronavirüs salgınının hem sağlık hem de ekonomik boyutu elbette çok önemlidir. Ancak, birinci öncelliğimiz sağlık boyutu olmalıdır. Ülkemizde bu virüsün önlenmesi ve milletimizin bu salgın tehlikesinde kurtulması için vatandaş olarak istenilen kurallara harfiyen uymamız gerekmektedir. ALLAH korusun salgının önü alınmaz ise bizler gerekli tedbir ve duyarlılığı göstermez isek çok acı, vahim vakalara sebebiyet verecektir.


Bu süreçte Kızıltepe Halkı ve Esnaf Sanatkârlar hep beraber bu sürece katkıda bulunmamız gerekmektedir. Birlik beraberliğimiz Dayanışmamız, kardeşliğimiz pekişmelidir. Birbirimize sahip çıkmalı özelikle kamu kurum ve kuruluşlarımızı sıkıntıya sokacak davranışlardan arınmalıyız. Özelikle Esnaf ve Sanatkârlar kardeşlerime sesleniyorum: Bu önemli süreçte bizlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Öncelikle bakkal, market, toptan gıda satan meslek mensuplarımızın fiyatlarımızda fırsatçılıktan kaçınmalıyız. İlçe insanlarımızın ve yoksul fakir fukaranın destekçisi olmalıyız. İlçemizde Gıda meslek gruplarımızda fiyat istikrarsızlığı pek görülmemiştir. Bakanlıklar tarafından değişik mesleklerin KAHVEHANE CAFE v.b halk sağlığı için iş yerlerinin kapanması uygun görülmüştür. Lokanta, pastahane v.b mesleklerin hizmetleri mekan içinde oturuma yasaklanarak dış servis olarak sınırlandırılmıştır. Marketlere açama –kapatma ve müşteri içeriye alma sınırlamaları, yolcu taşıma sınırlamaları getirilmiştir.


Elbette coronavirüsün yaygınlaşmasının önünü almak alınacak tedbirler ile önlenecektir. Bu meslek erbabı olan ve işyeri kapalı olan esnaf ve Sanatkârlar kardeşlerimiz kırk kanat geçinen ailesini zar zor idame eden kesim olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu meslek gruplarında çok ağır kira giderleri olanlar vardır. İşletmesi kapanan meslek mensupları bu kiraların, elektrik, personel ve muhtelif giderlerini nasıl karşılayacak. Esnaf Sanatkârlar odası Başkanlığımızda kayıtlı üyelerimizin listesini Belediye Başkanlığımızın ilgili birimlerine sunmuş bulunmaktayız. Bunlara nakdi yardımların yapılması gerekir. İstanbul, Ankara Büyük şehir Belediye Başkanlarının bu konudaki demeçlerini televizyon ekranlarında görülmüştür. Devletimizden beklentimiz bütçe imkanları dahilinde bu mağduriyetin giderilmesidir. Bu meslek mensuplarımız kaç ay ne kadar dayanabilecek. Bu hassas süreçte yardım yapılabilinir mi yapılamaz mı bilemiyorum. Kiraların ödenmesi sorunu ile ilgili büyük sıkıntıların yaşanacağı mülk sahibi ile kiracının karşı karşıya gelebileceği bir takım sorunların yaşanacağını tahmin etmekteyiz.


01/03/2020 tarihinden 30/06/2020tarihine kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenmemesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturamayacağına yönelik hüküm getiridi. Böylelikle 1 mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar işleyecek olan iş yeri kiralarının ödenmemesi kira sözleşmesinin feshi ve Tahliye sebebi olmaktan çıkarılmıştır. Kızıltepe Halkımızın mülkiyet sahiplerine vicdani –insani bir görev düşmektedir.


Bu küresel salgında işyeri mülk sahipleri yıllardır kiracısı olan esnafın sanatkârına kiracısına destek olma zamanıdır. İş yeri kapalı iken kira almak ne derecede vicdani olabilir. Bu salgın hastalığın tedbirleri uzun devam etmeyeceği tahminindeyiz. En geç ağustos eylül aylarında inşallah her şey normal yaşantıya dönecektir.


Bu dar günde, zor günde bir birimizi sahiplenmeliyiz. Bir birimize destek olmalıyız. Kiraların alınmaması gerekir. Üç-dört ay iş yeri kirasının alınmaması çok ta zor ve büyük bir şey değildir. Mülk sahibi kiracı ile dayanışma içinde olmalıdır. Esnafın yok olursa mülkün bir anlamı kalmaz.İlçemizde daha önce de işsizlikten mağdur olan büyük bir kitle olan kiracı esnafımızın mağduriyeti daha da büyüyecektir. Ekonomik durumu çok iyi olmayan mülk sahipleri en azından kiranın yarısını alarak kiracısına destek olmalıdır. Belirtmiş olduğumuz gibi bu sıkıntılı günlerimizde birlik beraberliğimizi dayanışmamızı güçlendirerek bu zorlu süreci atlatacağımızın inancındayım.


Bölgemizin örf adetleri gelenekleri yardımlaşmaya sahip bir toplumu bağrında barındırmaktadır. Bizi bu örf adet gelenek göreneklerimize sahip çıkarak yardımlaşmayı sağlamalıyız.


Zeynettin Ayav
Kızıltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı

 

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2020, 01:12

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER