Askerlik süresinin kısalması herkesi sevindirdi

Milyonlarca gencin merakla beklediği yeni askerlik sistemi açıklandı. Yeni sistem; askerliğini 24 ay olarak yapan yaşlıları da askerliği yapmayan gençleri de sevindirdi.

Askerlik süresinin kısalması herkesi sevindirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Balıkesir'de açıkladığı yeni askerlik düzenlemesi en çok gençleri sevindirdi. Yeni askerlik sisteminde bedelli askerlik kalıcı hale geliyor. İsteyen herkes bedelli askerlikten yararlanabilecek. Ücret de belirli bir rakamla sınırlı olacak. Herhangi bir mezuniyet ve okul durumu sınırı olmayacak.

2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları için 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması olacak. Bunlara iki aylık eğitimde harçlık, 10 ay kıta hizmetinde maaş verilecek. Bitince isteyen sözleşmeli olarak devam edebilecek.

Lise ve altı mezunları için 6 ay+6 ay askerlik uygulaması gelecek. Yani zorunlu askerlik 6 aya inmiş olacak. 6 ay zorunlu askerlik yaptıktan sonra isteyen terhisini alabilecek. İkinci 6 ay da askerliğe devam ederler ise maaş alacak.

Peki, vatandaşlar bu konuda ne diyor? 18 ile 24 ay askerlik yapan Mardinli vatandaşlar,  İLKHA muhabirlerine, yeni askerlik sisteminin daha iyi olduğu yönünde görüş bildirirken, askerlik yapmamış gençler ise özellikle askerlik süresinin kısalmasının kendilerini sevindirdiğini söylediler.

“Askerlik süresi ne kadar inerse o kadar iyidir”

18 ay askerlik yaptığını belirten Emin Hizol, “Acemi birliğim Erzincan’daydı, usta birliğim ise Siirt’teydi. Orada tezkere aldım. Şimdi askerlik 6 aya inmiş diyorlar Şimdiki gençler için çok iyidir askerlik süresi ne kadar inerse o kadar iyidir. Aslında 3-4 ay askerlik yapılırsa yeterlidir.  Bizim zamanımızda askerlik yapmak çok zordu şimdi daha rahat.” dedi.

“Ben 2 yıl askerlik yaptım, şimdi 6 aya inmiş”

Askerliğin 6 aya düşmesinin iyi olduğunu dile getiren Tahir Çetin de “Ben 2 yıl askerlik yaptım şimdi ise 6 aya inmiş, çok iyi olmuş. Kimse gönüllü olarak askere gitmiyor ama zorunludur. Onun için ne kadar az olsa o kadar iyidir.” diye konuştu.

“Gençler olarak hepimiz sevinçliyiz”

Askerlik görevini daha yapmadığını söyleyen 19 yaşındaki Hasan Kakız, “Askerliğin kısaltılışıyla ilgili yapılan düzenleme tüm gençlere, hepimize hayırlı uğurlu olsun. Askerlik süresinin bir yıldan 6 aya inmesi bizim için çok iyi oldu. Hepimiz bu konuda sevinçliyiz.” dedi.

“Askerlik bir aya inse daha iyi olur”

Askerliğin bir aya düşürülmesi talebinde bulunan Abdullah Ülser, “Askerlik süresi bir aya düşürülse bence daha iyi olur. Maddi imkânları kısıtlı olduğu için askerlik görevini yapamayacak durumda olanlarda var. Şimdi bir yıl askerlik yapacağına 6 ay yapar kalan sürede de kendine çalışır. Bedelli askerlikte mantıklıdır.” dedi.

“Bizim için güzel bir haber oldu”

Askerliğini yapmadığını belirten Orhan Vural, askerliğin bir yıldan 6 aya inmesinin kendini çok mutlu ettiğini söyledi.

Mervan Aydın da şunları söyledi: “Yeni yapılan düzenlemeyle askerlik bir yıldan 6 aya indi. Bu bizim için iyi oldu. Ben daha askerlik görevini yapmadım, bizim için güzel bir haber oldu.” (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2019, 20:47

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER