banner113

Akparti Mardin Milletvekili Adayları Kızıltepe Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Ettiler

Miroğlu ve beraberindekiler sırasıyla Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti ve ilçe Kaymakamlığını ziyaret etti.

Akparti Mardin Milletvekili Adayları Kızıltepe Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Ettiler

Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde Başkan Mehmet Halit Solhan ile cemiyet yönetim ve üyeleri tarafından karşılanan Ak Parti heyeti cemiyette gazeteciler ile sohbet ederek gündem ile ilgili açıklamalarda bulundular. Ak Parti Mardin Milletvekili adayı Orhan Miroğlu burada yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin en büyük meselelerinden birinin Kürt meselesi olduğunu düşünüyoruz böyle düşünmeye de devam edeceğiz. Çünkü çok büyük sorunlarımız var ve bu sorunlar dönüp dolaşıyor hangi analizi yaparsanız yapın Ortadoğu politikası, Avrupa birliği politikası geliyor. Türkiye Cumhuriyetinin kendi vatandaşıyla hakkını hukukunu yeniden düzenleyeceği sözleşmelere ve muhtemelen bir anayasaya tekabül ediyor. Bu seçimin vaatlerinin başında bu var tabiki yeni bir Anayasa vaadi ile yola umarım partimiz tek başına iktidara gelir. Bu yeni Anayasanın vaadinin merkezinde insan onurunun olduğu insan onurunun korunması olduğunu yeni bir anayasayla bu çatışmalı sürecinin sona ermesi için katkıda bulunur.” İfadelerini kullandı.


Miroğlu, “Bölgede çok önemli gelişmeler var siyaset ve şiddet meselesi hala bizim Kürt vatandaşlarımızın gündeminde olan Türkiye’nin de gündeminde olan bir mesele demokratik siyaseti geliştirebildiğimiz oranda şiddet ve diğer çatışmalardan kurtulabileceğimize inanıyoruz. Şu an Ak Parti olarak bölgede yürüttüğümüz çalışma tekçil bir anlayışa ve siyasete karşı ortaya koyduğumuz siyasi alternatif aslında çözüm sürecinin devam ettiğini gösteriyor.” Şeklinde konuştu.


HDP’nin izlediği politikalar yüzünden bugün çözüm sürecinde muhatap olmaktan çıktığını söyleyen Miroğlu, “Haziran seçimlerinden sonra izledikleri politikalar kendilerini muhatap olmaktan çıkardı. Bunda hiç kimsenin vebali kabahatti yok tek vebal ve kabahat durup dururken 80 milletvekili çıkarmış ve işte bu Türkiyeleşme projesinde belli bir mesafe kat etmişken dönüp insanlara bir dakika olmadı devrimci halk savaşına geçiyoruz demek oldu. İki aylık gibi kısa sürede bu savaş hakketen de hepimize herkese büyük bir maliyeti var birçok insan hayatını kaybetti. Asker polis şehitlerimiz var, Masum insanlar var, sivil insanlar var. Dolayısıyla artık herkesin bir tercih yapması lazım ama bu tercihe en çokta HDP’nin bu tercihin farkında olması lazım. Yani bir elde silah bir elde stratejik olarak devrimci halk savaşı ve Türkiye Kürt toplumunun siyasi beklentilerini Esat’la kurulan iş birliklerle endekslemek ve bir yandan da demokrasi zemininde kalacağım parlamentoda siyaset yapacağım demek birbirine uyumlu şeyler değil.” Diye belirtti.


PYD’nin Suriye’de Baas ordusunun silahlı bir gücü haline geldiğine de dikkat çeken Miroğlu, “Fakat bu tekçi anlayış kendisinden başka herhangi bir gruba partiye siyaset hakkı tanımayan bu anlayış maalesef Kürt Bölgelerinin diğer kısmında da çatışmalara yol açıyor. Kerkük, Kürtler için çok önemlidir. Kerkük’ü yönetemeyen bir Kürt siyasetin bence Erbil’i de yönetemez şu an İran’la birlikte PYD’nin baskısı sonucu diğer muhalif partilerin Suriye’yi terk ettiğini vurgulayan Miroğlu, “Kerkük’e yönelik bu hareketin operasyonlarının söz konusu önümüzdeki süreçte mümkün olabilirse Süleymaniye ve Kerkük’te birer kanton yönetimi ilan edip Irak Kürdistan’ını parçalamak ve parçalayıcı ve bölücü bir siyaset bence bu siyaset bir yol ayırımında. Irak’ta Şii ittifakı içerisinde yer almak Suriye’de Baas yönetimiyle hareket etmek hatta Putin’in son açıklamaları ve onların açıklamalarına baktığınız zaman Baas ordusunun bir parçası silahlı gücü olmak bence bu hareket için hazin bir sonu ifade ediyor. Batılılara fazla güvenmek onlara güvenirken kendi ülkesinin gerçeğinden kopmasının faturasını geçmişte bu coğrafyada birçok halk ödedi maalesef. İnşallah PYD üzerinden Kürt halkına böyle bir fatura ödetilmez. Suriye’deki Kürtlerin talebi de Türkiye’dekilerin gibi özgürlük hak talepleri son derece değerli ve önemlidir. Ama, bu talepleri kanton ilan ederek mi hayata geçirerecek. Kobani diyorsunuz Kobani’de sizin ilan ettiğiniz kantona hala ikna olmuş değiller İstanbul’dan tutun Türkiye’nin bir çok tarafında binlerce Kobani’liyle karşılaşabilirsiniz. Burda da ilan ettiğiniz kantonlara kimse fazla itibar etmiyor. PYD şuan Kürtlerde yüzde 10 temsil ediliyor. Yüzde doksan da bu baskılardan ötürü Rojava bölgesini terk etmiş yaklaşık 15’ e yakın Kürt partisi siyaset yapamıyor. Hepsi Erbil’de zaman geçiriyorlar. Çünkü Rojava’ya girmeleri yasak oysa bu normal bir durum değil.” Şeklinde konuştu.


HDP’ nin ileriki seçimlerde CHP ye katılabileceği ve böylece siyasi macerasının böylece sona ereceğini dile getiren Miroğlu, “HDP’nin siyasi terminolojisinde en çok kullandığı kelime özerliktir. Bence özerkliğe giden yol aslında sivil bir siyaset olarak HDP’nin PKK’dan özerkleşmesi gerekir önce ondan başlaması iyi olacak. Bu aslında hem PKK için iyi olacak hem de HDP için iyi olacak çünkü bu özerklik sivil siyaseti bu özerkliği PKK’ya hisettirmese PKK bildiğini yapacak ve 30 yıldır PKK’nın en iyi bildiği yöntem maalesef çatışmadır. HDP içerisinde kaç milletvekili Kürt şuan da tartışılıyor eğer siz yüzde yüz Kürt siyaseti benden başka kimse yok diyorsanız insanlar zaman gelir sizin bu Kürtlüğünüzü sorgulamaya başlarlar. Burada uzun vadede benim gördüğüm ileriki seçimlerde HDP’ le CHP’nin birleşmesi daha doğrusu HDP’nin CHP’ katılması ve siyasi maceraları bu şekilde galiba sona erecek gibi görünüyor. Şeklinde konuştu.


Bugün PKK’nin Abdullah Öcalan’ın PKK sinin olmadığını vurgulayan Miroğlu, “Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye geldiği tarihten bu yana mahkemelerde yaptığı savunmalardan sonra bu hareketin tekrar yüzünü şiddete ve silahlı meseleye dönmesi için hiçbir sebep kalmamıştı. Bu günkü PKK Abdullah Öcalan’ın fikirlerine yakın duran yada onun PKK’sı diyebileceğimiz bir PKK değil bence temel problemde orda başlıyor bunu 2003 – 2004’te DEHAP’ın Genel başkan yardımcısıyken Mardin’e Dünya barış günü için bir panele gelmiştim, O zaman şöyle bir kelime kullanmıştım. Artık yeni bir çatışma savaş konseptini Kürt halkı desteklemeyecek. O zaman buradaki partili arkadaşlarımız buna şaşırmışlardı hem o partide olup hem de öyle düşünmek farklılık ortaya koyuyordu ama ben hep o farklılığı ortaya koydum. Bu hareketten ayrılan aralarında Osman Öcalan’ın da dahil olduğu grup zaten görüyor ve Türkiye’de barış süreci söz konusu olduğunda önce PKK’nın Türkiyeleşmesi gerektiği yani bir yandan HDP aracılığı ile Türkiyeleşme projesi geliştiren bir hareket maalesef kendisi bakımından Türkiyeli bir yerde durmuyor. Şam merkezli Bağdat ya Tahran merkezli bir politika izliyor. Bu politika sadece Türkiye Kürtlerine değil bölgede yaşayan Irakta Suriye’de İran’da yaşayan Kürt halkına da zarar vermeye başladığını görüyoruz.” Diye konuştu.


Miroğlu son olarak, Türkiye’de olsun Ortadoğu’da olsun yeni bir Ak Parti Kürt ittifakı söz konusunun olduğu ve bu ittifakın önümüzdeki 10 yılların en önemli siyasi dinamiği olacak diye düşündüklerini söyledi.

Cemiyet ziyaretinde Ak Parti Mardin Milletvekili adayı Süleyman Çelik ise “ Kürt sorunu şuan önümüzdeki en büyük engel hiçbir siyasete malzeme olmayacak büyüklükte bir sorundur. Ne Ak Partinin ne HDP’nin bunu siyasi malzeme olarak kullanmaması gerekiyor. Bu gün siyaset var yarın yok ama Kürtler bu bölgede Türklerle beraber olacaklar. Huzuru kardeşliği mutlaka ismi figüranlar muhataplar kim olursa olsun mutlaka bir şekilde barışın kardeşliğin tesis edilmesi lazım. Siyaseten bir yere gelip gelmememiz hiç önemli değil bir insanımızın burnu kanamayacaksa her türlü makam ve mevkiden feragat edeceğimizden herkesin bilmesi lazım. Kızıltepe ilçemiz Mardin vilayetimiz Türkiye’de bizim Türkiye’mizdir. Bu ülkede ayrışmanın kavganın birbirimizi vurup kırmanın hiç kimseye faydasının olmayacağı artık herkes biliyor. Diye hatırlattı.

GAP projesine de değinen Çelik, “GAP projesi benim önemli önceliğimdir. Ben bir çiftçi ailenin çocuğuyum. Tarım sektöründe çalışıyoruz. Biz bölge insanı GAP’ın geç gelmesinden çok mağdur olmuşuz. Tabi bunda da bölgede meydana gelen hadiseler karışıklıklarda büyük bir etken olmuştur.

Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Halit Solhan, Ak Parti Mardin Milletvekili adayları ve heyetinin ziyaretinden duydukları memnuniyeti belirterek seçimlerde tüm adaylara başarı dileyip, ülkeye ve topluma hayırlı olması temennisinde bulundu. Gazetecilerin çeşitli soru ve sohbeti sonucu Ak Parti Heyeti Cemiyetten ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2015, 17:36

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER