Yaz Kur’an kurslarında temel dini eğitimler de verilecek

Salgın nedeniyle iki yıldır yüz yüze Kuran eğitimi yapılamayan Kur'an kursları ve camiler, çocukların Kur’an öğrenme sevinci ve heyecanıyla tekrar açıldı.

Yaz Kur’an kurslarında temel dini eğitimler de verilecek
Yaklaşık iki ay sürecek olan Kur'an kurslarında çocuklara Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere akaid, siyer, ahlak gibi temel dini bilgiler öğretilecek. Yüz yüze ve çevrimiçi olarak 3 grup şeklinde yapılacak olan Kur’an kursu eğitimleri; 5-9 yaş arası yüz yüze, 9-15 yaş yüz yüze veya çevrimiçi, 15-22 yaş arası ise çevrimiçi olarak Kur’an-ı Kerim eğitimi alabilecek. Kayıtlar ise 11 Temmuz'a kadar devam edecek.

Elif-Ba cüzlerini ve mushafı alarak sabah erkenden cami ve Kur’an kurslarının yolunu tutan çocuklar, Kur'an-ı Kerim öğrenecek olmanın verdiği mutluluğu yaşadı. Duygularını İLKHA muhabiriyle paylaşan çocuklar, Kur’an’ın kendileri için hayati anlam taşıdığını ve Kur’an öğrenecekleri için çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

Yaz Kur’an kursları ile ilgili konuşan Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Tahir Pekim, Midyat’ta 170 cami ve 30 üzerinde Kur’an kursunda eğitime başlandığını ifade etti.

“Sadece 5 ila 22 yaş arasındaki vatandaşlarımıza kurs açabilmekteyiz”

Salgın nedeniyle iki yıldır çocukların camiden mahrum kaldığını belirten Pekim, “İki yıldır dünya bir hastalık pençesinde ve muzdarip. Geçen yıl bu hastalık nedeniyle maalesef biz yaz Kur'an kurslarında eğitim veremedik. Ama Rabbimize hamd ve şükürler olsun ki bu yıl camilerimiz çocuk sesleriyle, çocuk koşuşturmalarıyla, yaz kurslarıyla buluştu. Biz bu nedenle çok heyecanlı ve sevinçliyiz. Rabbim bir daha camilerimizi böyle bir nimetten mahrum eylemesin inşallah. Ama tabii ki hastalık daha devam etmektedir. Hastalık tedbirleri içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği ölçüler çerçevesinde Midyat İlçe Müftülüğü olarak tedbirlerimiz aldık. Yaz Kur'an kurslarımız bugün itibariyle eğitime başladı. 5 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında bu yıl yaz Kur'an kurslarımız devam edecektir. Kayıtlarımız geçen hafta başladı ve bu ayın 11’ine kadar devam edecektir. Bu yıl salgın tedbirleri çerçevesinde her yıl gibi bütün yaş gruplarını kurslara dâhil edemedik. Sadece 5 ila 22 yaş arasındaki vatandaşlarımıza kurs açabilmekteyiz. Bunu da üç gruba ayırmışız. Birinci gup 5-9 yaş yüz yüze, ikinci grup 9-15 yaş yüz yüze veya çevrimiçi,  üçüncü grup olan 15-22 yaş grubuna ise sadece çevrimiçi eğitim verilebiliyor. Bu çerçeveler içerisinde kayıtlarımız başladı. Müftülüğümüze bağlı 177 camimiz ve 30 üzeri Kur’an kursumuzda bugün itibariyle Kur’an kursu faaliyetlerimiz başlamış bulunmaktadır.” dedi.

“Camideyiz, cami ile buluşmaktayız”

Bu yılki temanın salgına dikkat çekmek amacıyla cami ve temizlik olarak belirlendiğini ifade eden Pekim, “Kurslarımızda ne tür eğitim verileceği konusunda şunu söyleyebiliriz. Biz Müslümanlar için bu kurslarda verilecek eğitimin önemi nedir? Efendimizin, 'En hayırlınız, Kur’an'ı öğrenen ve öğreteninizdir.' buyruğunu düstur olarak kabul etmişiz. Yani bir Müslüman’ın hayatında Kur’an bir temel kaynaktır. Müslüman’ın hayatı Kur’an ekseninde şekillenir ve alması gereken en temel eğitim de Kur’an eğitimidir. Çünkü bazı ibadetlerin sahih olabilmesi için bir Müslüman’ın Kur’an’dan biraz ezberlemiş olması gerekir. Bu anlamda Efendimiz Kur’an bilmeyen Müslüman’ı harabe bir eve benzetmiş. Tam tersi de kalbini Kur’an ile mamur eyleyen Müslüman’ın da hayatı bambaşka olur. Bunun için yaz Kur’an kurslarımız, ebeveynlerin çocuklarına vermesi gereken bir eğitimin temelini atmaktadır. Bu sayede çocuklarımız temel dini eğitimlerini bir nebze de olsa alabilecektir. Tabi Kur’an eğitimi dışında en az onun kadar önemli olan diğer dini bilgileri de öğretmekteyiz. Mesela akaid, ibadet, ahlak ve Efendimizin hayatı hakkında temel bilgileri de çocuklarımıza öğretmekteyiz. Çünkü bizim için en büyük rol model Efendimizdir. Tabi denilebilirki 40 gün gibi bir sürede tam kapasite bir eğitim nasıl verilir. Biz sadece temel oluşturabilecek bir eğitim vermeye çaba gösteriyoruz. Tabi bunun sonrasında diğer eğitimlerle de bu tamamlanır inşallah.” diye konuştu.

“Çocuklarımızı bu kurslara yönlendirelim”

Ebeveyenlerden  çocuklarını kurslara yönlnedirmesi talebinde bulunan Müftü Pekim son olarak şunları söyledi:

“Tekrardan bizi yaz Kur’an kurslarına kavuşturan Rabbimize şükrediyorum. Rabbim camilerimizi çocuksuz, gençsiz ve Kur’an okuyansız bırakmasın. Müslümanları Kur’an eğitiminden ve imkânlardan mahrum eylemesin. Midyat İlçe Müftülüğü olarak ebeveynlerden talebimiz çocuklarımızı bu kurslara yönlendirelim. Biz elimizden gelen gayreti sarf edip çocuklarımıza gelecek hayatlarını şekillendirecek ve yardımcı olacak temel dini bilgileri onlara vermeye çalışalım. Allah sizlerden de onlardan razı olsun. Hayırlı uğurlu olsun.”

Camiye ve Kur’an kurslarına gelen çocuklar da Kur’an öğrenmenin heyecan ve sevincini yaşadıklarını belirttiler.

“Ahlakı güzelleştiren Kur’an hayatımızdır, her şeyimizdir”

Kur’an kursuna gelen öğrencilerden Mustafa Ataş, Mikail Dağ, Sedef Akpınar, Deniz Akkaya, Melek Akpınar ile Neşe Düz ise Kur’an öğrenmenin çok güzel bir şey olduğunu ve  kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, “Kur’an ahlakımızı güzelleştirir, kişiliğimizi ortaya koyar, Kur’an hayatımızdır, Kur’an her şeyimizdir.” ifadelerini kullandılar. (İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2021, 09:25

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER