banner113

Okul Servislerine Yönelik Eğitim Toplantısı Düzenlendi.

Kızıltepe’de Okul taşıtı firma yetkilileri ve şoförlerin katıldığı bir toplantı düzenledi.

Okul Servislerine Yönelik Eğitim Toplantısı Düzenlendi.

Kızıltepe Milli eğitim müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim ve bilgilendirme toplantısında Okul servis aracı sürücülerine değişen kurallar hakkında bilgilendirme yapılıp kuralları uyulması amacıyla yapılan denetimler ele alındı.

 

Öğrencilerin can güvenliği konusunun ağırlıkla işlendiği toplantıda 2 haftadan bu yana sabah ve akşam okul servislerine yönelik yapılan denetimlerin gerekçeleri ve Milli eğitim müdürlüğü ile İlçe Emniyet müdürlüğü Trafik buro amirliği tarafından Trafik kuralları ve servis araçlarının uyması gereken kurallar hatırlatılıp slayt gösterisi ve istatistikler eşliğinde Türkiye ve Dünyada yaşanmış kaza örnekleri sürücüler gösterildi.

 

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Milli Eğitim müdürü Mehmet Sabahattin Genç, ilçe emniyet müdürü Abdullah Ergen, ilçe jandarma komutanı Koray Süer, Milli eğitim şübe müdürleri, taşıma ve okul servisi firma yetkilileri ve araç sürücülerinin katıldığı toplantıda konuşma yapan Milli Eğitim müdürü Mehmet Sabahattin Genç, Okul servisleri ile taşımalı eğitimde ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Okul servislerine yönelik standartlara ve kurallara uyulması konusunda yapılan denetimlere bizzat katılarak yerinde inceleyen İlçe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 2 haftadır sabah akşam yapılan denetimler ile ilgili yaptığı konuşmada bu denetimlerin hem sürücülerin hem öğrencilerin can güvenliği için yapıldığı belirterek şunları söyledi:

 

Sizin mutluluğunuz bizi mutlu eder, sizin huzurunuz bizi başarılı kırar. Hiç birimiz istemeyiz ki size ceza yazılsın, fakat eğitim faaliyetleri yeterli olmuyor malumunuz. Sene başında eğitim faaliyetleri toplantılar yapıyoruz maalesef yeterli olmuyor. Denetimlerinde yapılması gerekiyor. Bunu firmalarında yapması gerekiyor. Toplumun faydası için konmuş kurallara az da olsa uymayan arkadaşlarımız var. Ancak İşini çok iyi yapan çok sayıda arkadaşımız var. Ben Onları tebrik ediyorum.

 

Öğrenci taşıyorsunuz çoğu yaşı küçük çocuklar, kimisi laftan anlıyor kimisi anlamıyor. Evden Geç çıkıyor, erken ayrılıyor. Velisi telefon açıyor her seferinde aracı durdurup cevap vermeniz gerekiyor sizinde işiniz kolay değil Allah yardımcınız olsun. Diğer taraftan taşıdığınız çocukların çoğu can ve mal güvenliğini sağlayacak yaşta değil, 15 yaşından büyük değiller. Hepimiz aynı zamanda anne babayız, sizler şu an burada şoförsünüz ama aynı zamanda bir velisiniz de. Sizinde çocuklarınız farklı servislerle farklı şoförler tarafından okula götürülüyor değil mi? Ben şu anda kaymakamım ama aynı zamanda bir veliyim. Sıkıntı oluyor mu oluyor arkadaşlar. Denetimin polisin jandarmanın işi olmamalı. Velilere çok iş düşüyor sizler birer velisiniz. Aynı zamanda çocuklarımızla sohbet etmemiz lazım, okulda neler yaptıklarını, derslerini, okul arkadaşlarını servis durumlarını sormamız gerekiyor. Benim tanık olduğum bir olay öğrenci servis aracında koltukta değil kürsüde geliyor.

 

Benim Erdoğan Turan Ermiş olarak 4 çocuğum var ancak ilçe kaymakamı olarak 77 bin çocuğum var. Sizlerin çocuğu da benim çocuğum, sizlerin çocuğunun başına bir şey gelmesi benim başıma gelmiş kadar beni üzer, üzmeli bizim yönetim anlaşımız bu. Yani bana ne yönetim anlayışında değiliz. Biliyorsunuz Hz Ömer’in yönetim tarzını diyor ki bir nehir kenarında kurt bir kuzuyu kapsa Ömer ondan sorumludur.

 

Şimdi sizde biliyorsunuz ki özelikle denetim faaliyetleri her şeyden önemlidir. Biliyorsunuz her alanda kurallar var. Toplumda, yaşam alanlarında, evimizde kurallar var. Ama maalesef Toplum olarak ülke olarak hayatımıza bunları yerleştirememişiz. Evimize çamurlu ayakkabı ile giriyor muyuz, müziğin sesini sonuna kadar açıyor muyuz hayır. İnsan sosyal bir varlık kurallara uymasa yaşam zor olur. Trafikte de kurallar var okulda  kurallar var yaşam alanlarında çevre ile ilgili kurallar var aklımıza gelebilecek her yerde kurallar var. Bu kurallar niçin var daha iyi, düzenli ve güvenli bir yaşam için.

 

Mesele şimdi araçlarımızda emniyet kemeri denen bir unsur var değil mi? Babam buna polis kemeri derdi nedeni de, biz öğrenciyken eve okula gittiğimizde polis denetimi varsa minibüs şoförü emniyet kemerini takar yada takar gibi yapar takmazdı da denetim noktasını geçene kadar. Peki bu emniyet kemeri polislere göstermek için mi var? Biraz önce slaytlarda gördük 45 km hızla giden bir araçta ön değil arka koltukta oturan birinin ön cama çarpma şiddeti 3. kattan düşmeğe eşdeğer. 45 km çok hızlı bir süratmı, çoğu daha hızlı gidiyor değil mi? 100 km hızla giden bir araç ani fren yapmak zorunda kaldığında yada kaza yaptığında içindekiler 6. 7. kattan düşer gibi olur. Toplumda bir cesaret var nerden kaynaklandığını siz takdir edin. Peki şunu sorayım100 km hızla gidiyoruz ve emniyet kemeri takmıyoruz. Yani 6.cı kattan düşmeğe eşit, hani 6 kattan aşağı atlayacak varmı desem, içinizden bir baba yiğit çıkıp 6 kattan atlasın, bize gösteri yapsın. Var mı yok olamaz yani, Allahın kâinatın koyduğu kuralları var yer çekimi kuralı var. O kurallara uymasanız yere çakılır paramparça olursunuz. Ani frende yada çarpmada Arabanın suratı kadar içindekilerde o suratta hareket eder hiçbir insan, herkül’de olsa o çarpma şiddetine dayanamaz.

 

Yaklaşık 15 gün önce Emniyete milli eğitime denetimler yapalım dedik. Bir okul önünden geçerken bir bakayım dedim servis araçlarına baktım. Servisin biri içinde hiç emniyet kemeri yok, bazıları filmleri sökmemiş, bir diğerinde sanki içinde tavuk ördek besliyorsunuz herhalde bir kaç aydır içinde temizlik yapılmamış, toz içinde emniyet kemeri sarkmış tozun içinde görünmüyor. Sadece çocukların sağlığı değil sizin de sağlığınız önemli değilmi orada saatlerinizi geçiriyorsunuz.

Aslında bence hiç emniyet denetimine jandarmaya kolluk kuvvetlerine gerek kalmamalı niye birincisi kendi can güvenliğiniz mal güvenliğiniz, ikincisi firmanızın marka değeri aslında iyi firmalar ne yapıyor kendileri denetliyor.

 

Trafik kazalarında yaralanıp ölenler hariç yılda 10 bin insanımız ölüyor, anamız, babamız, kardeşimiz, yakınımız tanıdığımız. Ama hafife alıyoruz en basit bir emniyet kemerini bile hafife alıyoruz. Şimdi denetimlerde arkadaşlara dedim ki arkadaşlar kesinlikle film olmayacak yüksek ses müzik olmayacak. Zaten ben Kızıltepeli birine yakıştırmam benim gözümde Kızıltepelinin farklı bir yeri var. Kızıltepe insanı okul servisine aşk yazıları yazar mı, yüksek sesle arabesk müzik açar mı, ya da telefonda gelişi güzel konuşmaz. Bizim bir kültürümüz değerlerimiz var. Biz bunları denetliyoruz arkadaşlar. Bazıları aracı bağlanmış şikayetçi oluyor ama aracı servis aracı değil özel araç kusura bakmayın yapacak bir şey yok. Bir sürücü arkadaşımız şöyle demiş polis beni durdurdu her şeyim nizami olmasına rağmen sen hiç ceza yememişsin deyip bana ceza yazdılar. Böyle bir şey varmı hangi devirdeyiz. Bu arkadaşımızın iddiasını araştırdık plakası servis plakası (S) olması gerekirken normal KG plaka olduğundan ceza yemiş, biz hiç kimseye ceza yazılsın diye denetim yapmıyoruz sadece kurallara uyulsun diye bu denetimleri yapıyoruz. Öyle olsa 400’ü aşkın servis aracından 71 araca ceza yazılmış 2 hafta boyunca bu denetimler sürecek. Haksızlığa uğradığını iddia edenler varsa bize başvursun yanlış yapan bir görevli varsa biz arkasında durmayacağımıza emin olabilirsiniz. Hepinizde cep telefonu var. Öyle bir şey varsa kayıt altına alın. Bize başvurun. Sitemizde benim cep telefonum var kim ne zaman isterse bana ulaşabilir. Ama öyle bir şey yoksa ve art niyetli söylenti çıkaranlar varsa da firma yetkililerden gereğini yapmalarını bekleriz.

 

Konuşmaların ardından toplantı ile ilgili olarak ilçe Kaymakamı Ermiş, “Denetimin amacı hakkında firma yetkilileri ve araç sürücülerine açıklama imkanımız oldu, karşılıklı memnuniyete dayanan çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdik.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 09:45

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER