MAÜ’den ‘Tıbbi Mantarlar Çalıştayı’

Son dönemde düzenlediği başarılı kongreler ile adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi, multidisipliner bir yaklaşımla farklı alanlarda düzenlediği çalıştalar ile de farkını göstermeye devam ediyor.

MAÜ’den ‘Tıbbi Mantarlar Çalıştayı’

Mardin Artuklu Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenen "Tıbbi Mantarlar” Çalıştayı büyük ilgi gördü.

Yerel ve ulusal düzeyde devlet kurumlarının temsilcileri, sektörel alandaki iş dünyası temsilcileri ve alanında uzman bilim insanlarının bir araya geldiği çalıştayda, Türkiye’de doğal olarak yetişen tıbbi mantarlar, mantar yetiştiriciliği ve potansiyeli, mantarın en önemli sağlık yararları, mantar özlerinin nasıl ürettildiği ve tıbbi mantar pazarının durumu akademik olarak ele alınarak mantar konusunda farkındalık oluşturuldu.

Sosyal bilimler ağırlıklı vizyonu ile sempozyum ve çalıştaylar düzenleyen Mardin Artuklu Üniversitesi’nin son üç ay içerisinde tamamen farklı alanlarda, yenilenebilir enerji kaynaklarından, tıbbı mantar alanına dek  pek çok farklı konularda akademik kongreler düzenlemeye başladıklarını belirterek açılış konuşmalarına başlayan MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,

Üniversite olarak Mantar Çalıştayı dâhil olmak üzere bugüne dek hiç gündeme almadığımız konulara yönelmemiz, dünyada değişen üniversite mantığına adapte olma göstergesi olarak değerlendiriyorum. Üniversitemiz; şehre, bölgeye, ülkeye ve  akademik camianın bütününe faklı alanlarda katkı sunmaya yönelik farklı bir strateji içerisine girdi. Bu stratejilerden bazıları; tıp ve sağlık alanında, tarım alanında, turizm alanında, ticaret alanında ve bugün de tıbbı mantarlar konusunda, ileride ise teknoloji alanında olacağını belirtmek isterim.” dedi.

 MAÜ’nün sosyal bilimler alanında yoğunlaşmış bir üniversiteden çok, farklı alanlara yönelmiş post modern bir kavramsallaştırmayla birlikte multidisipliner bir anlayışla bulunduğu bölgeye  değer katmaya yönelik yeni bir strateji içerisinde olduğunu belirten Özcoşar, düzenlenen çalıştayın tam olarak bu stratejinin bir parçası olduğunu ve mantar üzerinde Türkiye’de doğal olarak yetişen mantarların mantar yetiştiriciliği potansiyeli, doğal mantarların sağlık yararlarını kapsayacak özlerinin nasıl üretildiği gibi sorularla toplumsal bir paydaya dönüştürülebilecek akademik bir çalışmanın  STK ile tüm kamu ve özel sektör paydaşlarında farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını söyleyebilirim dedi.

Mantarların herhangi bir hastalığın kesin tedavisi olmadığını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Cemal OĞUZ, tıbbi mantarların faklı bileşenler ile kullanıldığında sağladığı büyük faydalarından söz ederek Avrupa ve Uzak Doğuda tıbbi alanda kullanılan mantar çeşitliliği konusunda örneklendirmeler sundu.

Mantarların Alternatif Tıbbın ana malzemesi olduğunun altını çizen Selçuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, mantarların ilaç niteliğinden ziyade, sağlıklı beslenme alanında takviye ürün olarak tablet ya da çeşitli bileşenlerin içerisinde yer aldığı bilgisini paylaştı.

Dünyada  144 bin çeşidi olan tıbbi mantarların ekonomik ticari getirisinin oldukça önemli bir seviyede olduğunu belirten sempozyum katılımcıları, yapılan bu çalıştay ile birlikte farkındalığın artacağını ve Türkiye’de var olan türlerin AR-GE çalışmaları ile  artırılması ve ülkemizde var olan iki bin beş yüz  makroskobik mantar tür çeşitliliğinin genişletilmesinin önemli bir kaynak oluşturacağı yönünde görüş bildirildi.

  

 

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2021, 09:28

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER