banner113

Mardin Kütüphanesinde Bilgisayar Eğitimleri Başladı

Kütüphan-e Türkiye Projesi çerçevesinde hazırlanan Temel Bilgisayar ve İnternet Kullanımı eğitimlerinin ilki Mardin İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde start aldı.

Mardin Kütüphanesinde Bilgisayar Eğitimleri Başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi (HT-TTM) işbirliği tarafından başlatılan ve Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından desteklenen Kütüphane Türkiye Projesi kapsamında halkımıza yönelik düzenlenen bilgisayar ve internet kullanımı derslerinden ilki yapıldı.
Mardin Halk Kütüphanesi Kütüphanecilerinden Saliha Koldemir ve Erol Bilen nezaretinde yapılan eğitimlerin birinci etabı Kasım ayına kadar devam edecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin İl Halk KütüphanesiMüdürü Yusuf Baş da “Verdiğimiz eğitimlerin vatandaşlarımız tarafından ilgi ve alakayla takip edilmesinden memnunuz. Ülkemizin bilgi ve kültür düzeyinin artmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmak amacıyla çağın ihtiyaçlarını da dikkate alarak kütüphanelerimizin yeniden cazibe merkezleri haline gelmesine gayret ediyoruz” dedi.
Periyodik olarak düzenlenen uygulamalı eğitimler kapsamında ilerleyen haftalarda Temel Bilgisayar Eğitimi Ve İnternet Kullanımı, Ofis Programları Kullanımı, E-Devlet Hizmetlerinden Yararlanma, Ücretsiz Web Siteleri Ve Bloglar, Sosyal Medya kullanımı, Kütüphane Hizmetleri ve Online Katalog Tarama, Ödev Araştırma Tekniklerini Öğrenmeve E-Okul konuları işlenecek.
Proje kapsamında tüm halkımıza seviyelerine göre Başlangıç, Orta ve İleri Düzey İngilizce Eğitimi verilmesi de planlanmaktadır. Haziran ayı içinde başlayacak ve ücretsiz olacak eğitimler için Mardin İl Halk Kütüphanesine başvurarak kayıt olunabilir.

KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ NEDİR?

Bilgi edinme hakkı ve buna paralel olarak hayatını zenginleştirme en temel yurttaşlık haklarından birisidir.Günümüzdeki sosyal devlet anlayışı da, diğer temel haklar gibi, vatandaşların bu haklarını garanti altına almak durumundadır.Güncel ve doğru bilgiyle donanmış yurttaşlar, bir ülkenin en önemli zenginlik kaynağıdır.Vatandaşların doğru ve nitelikli bilgi edinmeleri için en önemli kurumlardan biri halk kütüphaneleridir.

3 Şubat 2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan Kütüphan-e Türkiye Projesi ile, ülkemizdeki halk kütüphanelerinin, vatandaşların gereksinim duydukları Bilgi ve İletişim Teknolojisi (BİT) imkanlarını engelsiz bir biçimde hizmete sunan ve en üst düzeyde yararlanabilecekleri bir çekim merkezi haline dönüştürülmesini hedeflemektedir. Böylelikle, başta toplumun dezavantajlı kesimleri olmak üzere, toplumun tamamının zengin internet bilgi ve iletişim kaynaklarından yararlanabilmesi, e-devlet uygulamalarına katılabilmesi ve bunun bir sonucu olarak, toplumun hayat standardında gelişme sağlanması nihai amaç olarak belirlenmiştir.

Proje kapsamında yer alan halk kütüphanelerinin e-devlete açılan birer “kapı” olması, BİT imkanlarına ve okur-yazarlığına sahip olmayan vatandaşlara halk kütüphaneleri aracılığıyla uzaktan ve yerinde ücretsiz Bilişim Teknolojisi eğitimlerinin verilmesi, kütüphane çalışanlarının birer BİT eğiticisi haline getirilmesi ve bu çabaların sürdürülmesi konusunda proje savunucusu olarak yetiştirilmesi projenin temel hedefleridir.

Hacettepe Teknokent-Teknoloji Transfer Merkezi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanmış ve yürütülmekte olan “Kütüphan-e Türkiye” Planlama ve Pilot Uygulama Projesi için, 2002 yılından bu yana aralarında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de bulunduğu 15 ülkede halk kütüphanelerinin toplumlardaki sayısal bölünmenin azaltılmasına önemli katkı sağlayacak yerlere dönüştürülmesini hedefleyen projelere maddi destek sağlamış ve sağlamakta olan Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan hibe (≈ $ 3.2 milyon) alınmıştır.

28 ay süreli Planlama ve Pilot Uygulama Projesi kapsamında; ülke genelini yansıtan 26 ilde bulunan ve çeşitli büyüklüklerdeki yerleşim birimlerini temsil eden toplam 78 halk kütüphanesinde, öncelikle, Bilgi ve İletişim Teknolojileri altyapısı, kütüphane çalışanları ve kullanıcılarının bilgisayar-internet-bilgi okuryazarlığı konularında ihtiyaç analizleri yapılacak, analiz sonuçlarına göre altyapı geliştirme çalışmaları yapılarak kütüphane çalışanları ve kullanıcılarına yönelik ücretsiz bilgisayar-internet-bilgi okuryazarlığı eğitimi verilecektir.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 20:10

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER