banner113

Mardin Artuklu Üniversitesin ’De “Mavera Dergisi” Paneli

Mardin Artuklu Üniversitesin ’De “Mavera Dergisi” Paneli Mardin Artuklu Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün önceki gün düzenlediği “Türk Edebiyatında Mavera Hareketi” paneline ilgi çok yoğun oldu.

Mardin Artuklu Üniversitesin ’De “Mavera Dergisi” Paneli

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen panele, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Beyhan Kanter ,çok sayıda akademisyen, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

İlk sayısı Aralık 1976'da yayınlanan "Mavera" aylık edebiyat dergisinin kurucu kadrosunda yer alan şair, hikâyeci ve yazarlardan Rasim Özdenören, Şaban Abak, Mehmet Atilla Maraş ve Mustafa Özçelik’in konuşmacı olarak yer aldığı “Türk Edebiyatında Mavera Hareketi” panelinde açılış konuşmasını Prof.Dr.Serdar Bedii Omay yaptı.

Rektör Omay konuşmasında Mavera Dergisi’nin salonda hazır bulunan birçok insanın yetişmesinde, zevkinin incelmesinde aktif rol oynadığını belirterek, “Mavera”nın medeniyet köklerimizle güçlü bir bağ kurup onu yeniden üretmemizde ve ihya etmemizde çok büyük bir katkısı olduğunu ifade etti.

İlk sayısının çıktığı 1976’dan son sayısının yayımlandığı 1990’a kadar takibini neredeyse hiç aksatmadığını hatırlatan Omay, derginin ait olduğu kuşak üzerinde silinmez bir etki bıraktığını belirterek;

Mavera dergisinin kurucularından olan ve Türk edebiyatında, hikâyeciliğinde, nesrinde çok önemli bir yer edinmiş olan Rasim Özdenören Ağabey’le birlikte, bu dergide yetişen ve ‘Müslüman kimliğini taşıyanlardan, pek âlâ kalem ehli de çıkar.’ fikrini pekiştiren Muhterem Dostlarımız Şaban Abak, Mustafa Özçelik ve Mehmet Atilla Maraş gibi isimleri, aramızda görmek büyük bir mutluluk.” şeklinde konuştu.

 Mavera Dergisi’nin, Cahit Zarifoğlu’nun “Yedi Güzel Adam” adlı şiir kitabında bahsettiği aydınların bir araya gelip kurduğu ve birçok ismi yetiştiren bir okul olduğunu hatırlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü “ Merhum Yahya Kemal’in klâsik şiirimiz için, tarz-ı kadim için kullandığı “Bir meşaledir devredilir elden ele.” sözünü, bu manada, “Mavera” için de kullanabiliriz.” İfadelerini kullandı.

Açılış konuşmasından sonra başkanlığını Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Beyhan Kanter’in yaptığı panel oturumuna geçildi. Mavera dergisinin çıkış serüveni ve yayın hayatı üstüne bilgi ve anılarını aktaran konuşmacılar, derginin edebî alanda kalmayı tercih ederek, genç yazarlarını, okurlarını ideolojik çatışmalardan uzak durmaya teşvik ettiğini,

radikal söylemlere karşı edebiyatı bir güvenlik alanına dönüştürerek muhtemel olumsuz yönelişler için bir tür katalizör görevi yüklendiğini belirttiler.

Cahit Zarifoğlu’nun “Yedi Güzel Adam” adlı şiir kitabında yer alan bazı şiirlerin okunduğu ve yer yer derginin eski sayılarında çıkan yazılardan alıntıların yapıldığı “Türk Edebiyatında Mavera Hareketi” paneli konuşmacıların sunumları ardından soru cevap bölümüyle sona erdi

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2012, 10:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER