Kızıltepe’de İmam Hatip Proje Liselerinin Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Kızıltepe ilçesinde Fen liseleri ile eşdeğerde eğitim verecek proje okulu imam hatip liselerinin tanıtım toplantısı düzenlendi.

Kızıltepe’de İmam Hatip Proje Liselerinin Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Mardin – Kızıltepe’de eğitim-öğretim veren Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi de bu yıl uygulanacak proje okulların tanıtım toplantısı ilçe Milli Eğitim müdürü Mehmet Az’ın da katılımı ile Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ev sahipliğinde yapıldı.

Kızıltepe Şehit Şeyhmus Demir kız Anadolu imam Hatip Lisesinde düzenlenen proje okullarını tanıtmak ve imam hatip okullarına olan olumsuz önyargıları ortadan kaldırmak için basın ile bir araya gelen Milli eğitim müdürü Mehmet Ali Az, okul müdürleri Şeyhmus Kılınç ve Tarık Yılmaz İmam Hatip Proje okullarının eğitim şekliyle ilgili bilgilendirmelerde bulundular.

Basın mensupları ile yapılan tanıtım toplantısında Proje liselerin Fen ve sosyal bilgiler liselerinden farkı olmadığına dikkat çekilerek eşit saatlerde eğitim ve öğretim verileceği belirtilerek yerleştirmenin puan sistemi ile ocağını ve Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine 120 kız öğrenci, Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi ise 120 erkek öğrenci alacağı açıklandı.


Kızıltepe ilçesinde açılan 2. İmam hatip proje okulu olduğunu ve kız ile erkek olmak üzere 120’şer kontenjan belirlendiğini söyleyen Milli eğitim Müdürü Mehmet Ali Az bizim asıl isteğimiz bu İmam hatip okullarına olan olumsuz yargıyı ortadan kaldırmak diyerek, velilere ve öğrencilere Proje İmam hatip okulları için tercihte bulunması için çağrıda bulundu.

 

’Sadece İmam yada Hatip yetiştirilmiyor’’

Basın ile bir araya gelen Milli eğitim Müdürü Mehmet Ali Az ve okul müdürleri Proje imam hatip liselerinin işleyişi ile ilgili bilgiler verdiler. Tanıtım toplantısında ilk konuşmayı yapan  Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Şeyhmus Kılınç şunları söyledi;

Proje imam hatip okulları anlatmadan önce imam hatip okullarımızın tarihçesine baktığımızda sadece imama yada hatip yetiştirmediğini biliyoruz. Bu okullarımız hemen her meslekten insan yetiştirmesine katkı sağlamıştır. İlim eğitiminin kadına da erkeğe de farz olduğu bir durumda sadece din eğitimleri göstermek mümkün değildir. İmam hatiplerin bu ilerleyişi zaman zaman siyasi atmosferde darbelerden sekmeye uğrasa da özellikle 28 Şubat sürecinde imam hatipler ciddi anlamda yaralar almıştır. Bu süreçte 8 yıllık kesintisiz eğitim ve kat sayı uygulaması nedeni ile imam hatip okullarımız büyük oranda yara almış. Bu durum 2002 yılında 4+4+4 eğitim sistemi ve katkı sayı uygulamasının 2012 yılında sıfırlanmasıyla telafi edilmeye çalışılmıştır. Bundan sonra yapılması gerekenin daha nitelikli İmam hatip okulları olduğu gerçeği Milli eğitim bürokratları tarafından görülmüş ve bu alanda çalışmalar yapılmıştır.  İşte proje İmam hatip okulları bu çalışmaların bir ürünüdür. Dedi.

 

‘’Ders Müfredatları diğer okullarla aynıdır.’’

Fen ve sosyal bilimler Proje imam Hatip liseleri nedir, diye bu soruya cevap vermek lazım. İmam hatip programının yanında ağırlıklı olarak fen ve sosyal bilimler programını bilen liselerdir. Bu okullarımızda Fen liselerinde ve Sosyal Bilimler lisesinde okutulan ders saatleri kadar Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve sosyal bilimler dersleri okutulmaktadır. Program ayırımı yapılmaksızın bütün liselerde İmam hatip liseleri olabilir, Anadolu liseleri olabilir, Fen liseleri olabilir, Meslek liseleri olabilir. Hiç fark etmez 9. ve 10. sınıflarda aynı program uygulanmaktadır. Ayrışmalar ise 11 ve 12. Sınıflarda oluyor. 11 ve 12. Sınıflarda program değişiyor. İşte proje imam hatip okullarında 11 ve 12. Sınıflarda ki ders müfredatıyla Fen ve sosyal Bilimler liselerindeki ders müfredatı aynıdır.

 

Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Tarık Yılmaz’da yaptığı konuşmada, kendi liselerinde 120 erkek öğrenci alınacağına dikkat çekerek şunları söyledi;

‘’Velilerimizin çocuklarımızı bu okula yönlendirmelerini bekliyoruz.’’

“Proje okulumuz Sadece erkek öğrencilerimiz için 120 kontenjan ve sınavla öğrenci alacak olan fen ve sosyal bilimler ve proje okulu Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi hem pansiyonumuz hem de fiziki durumumuz eğitim kadromuz ile beraber Kızıltepe’de, Mardin ve çevresinde liseye girecek olan öğrencilerimizi bekliyoruz. İnşallah fen ve Sosyal Bilimler Proje imam hatip olarak kaliteli bir eğitimin adresi olur. Velilerimizin çocuklarımızı bu okula yönlendirmelerini bekliyoruz.” Dedi

 

Toplantıda hazır bulunan İlçe Milli eğitim Müdürü Mehmet Ali Az ise okul müdürlerinin konuşmasından yaptığı değerlendirmede, İmam Hatip liselerinin sadece imam yetiştirmek için dini eğitim veren okullar olmadığını ve diğer liselerde verilen eğitimlerin aynısının verildiğini proje okullar ile fen lisesi eğitimi verilmeye başlanacağına dikkat çekerek bu tanıtım toplantısı ile olumsuz ve yanlış algıları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Milli eğitim müdürü Az konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu.

‘’İmam Hatip liselerine olan olumsuz yargıları ortadan kaldırmak istiyoruz.’’

“Tercih dönemini yaşıyoruz şu anda o yüzden öğrencilerimizi bu durumda bilgilendirmek İmam Hatip liselerine olan olumsuz algıyı yıkmak istiyoruz. O yüzden sizlerle bir araya geldik.  Milli eğitim bakanlığı olarak bütün okullar bizim okullarımızdır. Çocuklar bizim çocuklarımız. Bizim isteğimiz bu çocuklarımızı geleceğe hazırlarken hem akademik anlamda hem de Milli ve manevi değerler anlamında en iyi en donanımlı şekilde yetiştirmektir. Milli eğitim Bakanlığı olarak temel ilkemiz bu.  İmama hatip liselerimizi özellikle Proje imama hatip liselerimizin bu anlamada bir farkındalık oluşturması gerekiyor. Müfredatın diğer okullarla aynı olduğu hatta bazı alanlarda avantajlı olduğu görülüyor. Mesela, yabancı dil eğitiminde İmam hatip proje okullarının toplam 4 yıl içerisinde 4 saat daha fazla eğitim verdiğini görüyoruz. Hem öğretmeni değerlendirme noktasında hem fiziki alanlar noktasında hem de buraya kayıt yaptıracak çocuklarımızın, buraya sınavlı öğrenci alması ile aslında yani tabiri caiz ise hepsi seçme bir şekilde bu okullarımız oluşmuş olacak.

 

‘’İnanıyoruz, Çocuklarımız hem akademik hem sosyal ve kültürel anlamda çok donanımlı olacak.’’

Ve biz inanıyoruz ki az öncede ifade ettiğimiz gibi buraya gelecek olan öğrencilerimiz hem akademik anlamda ciddi bir eğitimden geçmiş olacak hem de özellikle imam hatip liselerin uygulamış olduğu yani uygulanan diğer dersleri de alarak dini ve diğer kültür derslerini alarak hem akademik hem de sosyal ve kültürel anlamda çok daha donanımlı çok daha zengin bir şekilde birikimli bir şekilde buradan mezun olacaklar. Velilerimiz öğrencilerimizle tercih yaparken bunları düşünerek yapmalarını istiyoruz. Diğer öğrencilerimiz ile eşit şartlarda sınava giriyorlar. Şu anda Kızıltepe ilçemizde iki tane imama Hatip proje okulu var. Biri geçen sene açılmış olan Şehit Şeyhmus Demir Anadolu İmam Hatip lisesi  ki kız olarak eğitim vermekte ve bu sene başlayacak olan Özcan Yıldız Anadolu imam hatip lisesi oda erkek olan öğrencilerimizi ağırlayacak. Her okulumuzun 120 kontenjanı var. Toplamda 240 kontenjan. Hem yatılı ve pansiyon imkanları var hem fiziki alanlarda spor salonları kültürel aşanlar, kütüphaneler, laboratuvarlar konusunda bir sıkıntımız yok. İnşallah ilçemize Öğrencilerimize hayırlı olur. Diye konuştu.

Haber-Fotoğraf: Diler Erbeyi

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2018, 14:36

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER