Kızıltepe BİLSEM’den Geleneksel Türk Zeka Oyunu Mangala Turnuvası Düzenlliyor.

Kızıltepe ilçesinde bu yıl eğitim öğretime başlayan Kızıltepe Bilim ve Sanat Merkezi Birleştirilmiş sınıflı okullar arasında mangala turnuvası düzenlliyor.

Kızıltepe BİLSEM’den Geleneksel Türk Zeka Oyunu Mangala Turnuvası Düzenlliyor.
Kızıltepe BİLSEM müdürü Sabahattin SÜMER ;"Turnuvanın hazırlık aşamasında gönüllü olarak turnuvaya katılmak isteyen 32 köy okulu öğretmenine mangala eğitimi verildi. Verilen mangala eğitiminin ardından öğretmenlerin okullarındaki öğrenci sayılarına göre 200’den fazla mangala seti hediye edildi. Mangala setlerini alan öğretmenler Nisan ayına kadar okullarında öğrencilerine mangala eğitimi vererek onları mangala turnuvasına hazırlayacaklar. Nisan ayında Kızıltepe Bilim ve Sanat Merkezi’nde buluşacak olan öğrenciler turnuvaya katılarak tüm hünerlerini gösterecekler.Tüm öğrencilere başarılar diliyorum. ” dedi.

Mangala nedir ? Türk Zeka ve Strateji Oyunu olarak geçer. 12 çukurdan birer tane de hazine çukurundan oluşan 48 taşla oynanan 2 kişilik bir oynundur. Mangalanın tarihi eskilere dayanmaktadır. Hunlar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde oynanan Santraç kadar önemli bir oyundur. Kumar içermeyen bir oyundur. Kendi çukuruna taş atarak başlanır. Kendi çukuruna taş atarak başlamalarının sebebide Baba Ocağına sahip çıkma manasına geliyor. Yine taşların iki kalması ikili anlaşma anlamına geliyor. Eski Türklerde taşlar Asker çukurlarda karargah ve hazine manasına gelmektedir

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2020, 12:32

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER