banner113

Irak’la bilimsel işbirliği protokolü

Mardin Artuklu Üniversitesi İle Irak Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı arasında üniversitelerarası değişim programları, kültürel ve bilimsel ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen “işbirliği protokolü” imzalandı.

Irak’la bilimsel işbirliği protokolü

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ile Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Prof. Dr. Mohammad Affan Alhamdany’nin rektörlük makamında imzaladığı protokol kapsamında ;yükseköğretim kurumları arasında bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, öğretim elemanları ve idari kadroların eğitimsel konularda bilgilendirilmesi, burs sağlanması, ortak laboratuvar ve bilimsel çalışmaların yapılması gibi konularda mutabakata varıldığı belirtildi.

Yüksek lisans ve doktora programlarında okuyan öğrencilerin mevcut eğitim ve kütüphane imkânlarından yararlanması ve bilimsel araştırma laboratuvarlarının yeni teknolojilerle donatılarak geliştirilmesinde karşılıklı desteğin sağlanmasını da öngören işbirliği protokolünde yeni bölümlerin açılmasını desteklemek suretiyle Türkçe ve Arapça dillerinde eğitimin teşvik edilmesi yer alıyor.

Irak Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığıyla imzalanan işbirliği protokolü ile ilgili olarak açıklama yapan Rektör Omay, Türkiye ve Irak’ın derin tarihi, coğrafi ve kültürel ilişkilerle bağlı olduğuna işaret ederek, protokolle Mardin Artuklu Üniversitesi ile Irak Üniversiteleri arasında bilimsel alanlarda işbirliği ve kapsamlı danışmaları geliştirmek üzere kurumsal bir çerçevenin sağlandığını ve önümüzdeki dönemlerde akademik anlamda ilişkilerin daha da genişleyip derinleşeceğine inandığını ifade etti.

Irak devleti olarak Mardin Artuklu Üniversitesi ile yaptıkları protokolün yükseköğretim kurumları arasındaki mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir kilometre taşı olarak gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Mohammad Affan Alhamdany ise bu işbirliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mardin Artuklu Üniversitesinin ,üzerinde bulunduğu coğrafyanın bütün medeni ve kültürel birikimlerinin izlerini taşıdığına işaret eden Alhamdany, bu özelliğin Irak Üniversiteleri için bir örnek teşkil edeceğini belirterek ”Irak Üniversitelerinin yeniden yapılanmasında bu modelin yol gösterici olacağına inanıyorum dedi.”

Başlangıç olarak 5 yıllığına imzalanan protokolün ardından Prof.Dr.Serdar Bedii Omay,konuk Irak Kültür Müsteşarına, üzerinde Mardin Artuklu Üniversitesi  logosu bulunan porselen tabak hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2012, 12:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER