Eğitim-Bir-Sen’den Kızıltepe’de sınavların yapılmamasına tepki

Eğitim-Bir-Sen Kızıltepe temsilciliği Kızıltepe’de 7 yıl önce toplu kopya gerekçesi ile burada sınavların yapılmamasına yaptığı basın açıklaması ile tepki gösterildi.

Eğitim-Bir-Sen’den Kızıltepe’de sınavların yapılmamasına tepki
Kızıltepe’de 7 yıl önce toplu kopya gerekçesi ile ilçe sınavların yapılmamasına Eğitim-Bir-Sen Kızıltepe Temsilciliği tarafından Özgürlük meydanında düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda kişi katıldı.
Basın açıklamasını Eğitim-Bir-Sen Kızıltepe Temsilcisi Tarık Yılmaz okudu.
“Sınava giren adaylar yol parası derdine düşüyor”
Yılmaz,“ 15 Mart 2015 Pazar günü 81 il ve Kıbrıs olmak üzere 82 sınav merkezinde 2 milyon 126 bin 068 öğrencinin gireceği YGS sınavı yapılacaktır. Kızıltepe ilçesinde 7 yıl önce toplu kopya çekildiği gerekçesi ile ÖSYM tarafından 2008’de sınav merkezinin iptal edilmesiyle ÖSS’ye uzak yerlerde giren adaylar, yol parası ve bilet bulma derdine düşmüştü. Yaklaşık 10 bin aday sınav yeri olarak gösterilen Malatya, Adıyaman, Elazığ gibi yerlere gitmenin telaşındaydı. Özellikle kız öğrenciler ailelerinin zaten okumalarına karşı çıktığını, uzak yerlerdeki sınav merkezlerine göndermek istemediğini söylemişlerdi.” Diye hatırlattı.
“Kızıltepe halkı cezalandırılıyor”
Sınavın ilçede yapılamamasıyla adeta ilçe halkının cezalandırıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Nüfusu yaklaşık 250 bine dayanan Kızıltepe’de eğitime devam eden öğrenci sayısı 70 bindir. 2008’de yapılan ÖSS’de kopya çekildiği gerekçesi ile Kızıltepe’deki sınav merkezleri de iptal edilmiştir. Bununla da yetinilmemiş LYS, MTSK ve KPSS gibi sınavların da Kızıltepe’de yapılması uygulamasına son verilerek tüm Kızıltepe halkı cezalandırılmıştır. 2008’den bu yana 7 yıl geçti Bu gün 2015 Türkiye’sinde yaşıyoruz. O günden bu güne pek çok kopya olayı yaşanmış, büyük skandallar zinciri yaşanmıştır. Fakat önlem almak için sınav merkezlerinin iptali uygulaması bir tek Kızıltepe’ye reva görülmüştür. Kopya çekiliyorsa bunu önlemek ÖSYM’nin görevidir.”diye belirtti.
“Sorumlular için utanç tablosudur”
Bu durumun Anayasasının Eğitimde fırsat eşitliği maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Yılmaz, “ Kızıltepeli bir çok öğrenciye bu yıl tercih ettiği sınav merkezleri dışında sınava girecekleri tebliğ edildi. Öğrenciler şimdi sınav stresinin yanında bu merkezlere gidebilmenin sıkıntısını yaşıyor. Öğrenciler Midyat, Ömerli, gibi uzak ilçelere, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Şırnak gibi illere gidebilmek için yol masrafları bir yana  ya bir gün önceden sınav merkezine hareket etmesi gerekecek yada sınav günü arkadaşlarının aksine güne çok daha erken saatlerde başlayacaktır. Bu durumdaki öğrencilerin sınavlarda yarıştıkları arkadaşlarına göre dezavantajlı olacakları ortadadır. Bu durum anayasasının eğitimde fırsat eşitliği maddesine aykırı olduğu gibi 2015 Türkiye’sinde bir sınav merkezinde sınavın sağlıklı yürütebilmesi için gerekli önlemleri almaktan aciz bir durumda olduğu görüntüsü sorumlular için bir utanç tablosudur. Artuklu ilçesinde yapılan sınavlarda öğretmen ihtiyacı Kızıltepe’den giderilmektedir. Öğrencilerimizin de buralarda sınava girdikleri düşünüldüğünde cezayı okul binalarımız çektiği gibi bir ironiyle karşı karşıya kaldığımız görülecektir.”dedi.
Yılmaz açıklamanın sonunda, Eğitim-Bir-Sen Kızıltepe temsilciliği olarak öğretmen, öğrenci ve velilerimizi mağdur eden bu uygulamaların son bulması için başta ÖSYM olmak üzere tüm sorumluları göreve davet ediyoruz. YGS, LYS, MTSK ve KPSS gibi sınavların Kızıltepe ilçemizde yapılmasını istiyoruz.” Temennisinde bulundu.
Açıklamanın ardından gurup sessiz bir şekilde dağıldı.(Mehmet Aslan-İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2015, 10:32

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER