banner113

Şii Lider: Bağımsızlık Kürdlerin hakkı

Şii Esaibi Ehlil Hak örgütü lideri Kays Gazali, Sykes-Picot anlaşması ile Kürd coğrafyasının dört parçaya böldüğünü ve kendilerini Iraklı gibi görmemelerinin doğal olduğunu belirterek, ''Kendi kaderleri hakkında karar vermek Kürdlerin en doğal hakkıdır'' dedi.

Şii Lider: Bağımsızlık Kürdlerin hakkı
Şii Esaibi Ehlil Hak örgütü lideri Kays Gazali, Sykes-Picot anlaşması ile Kürd coğrafyasının dört parçaya böldüğünü ve kendilerini Iraklı gibi görmemelerinin doğal olduğunu belirterek, ”Kendi kaderleri hakkında karar vermek Kürdlerin en doğal hakkıdır” dedi.

Arap medyasından basın mensuplarına konuşan Iraklı Şii Esaibi Ehlil Hak örgütü lideri Kays Gazali, Kürdlerin sahip olduğu tarih, uygarlık, coğrafya, dil, kültür ve geleneklerin Irak’ın diğer halklarından farklı bir halk olduğunun en yalın kanıtı olduğunu ifade ederek, ”Sykes-Picot anlaşması ile Kürdlerin yaşadığı coğrafyası dört parçaya bölğndü. Ama artık bu anlaşma zaman aşımına uğradı. Bu durumda Kürdlerin ayrılmayı istemeleri onlara kalır.” ifadelerini kullandı.

Amerika ve Avrupa ülkelerinin bölgeyi yeniden paylaşma hesabı içinde olduğunu savunan Gazali, Irak’ın da yapay bir devlet olduğunu ve bu yüzden sürekli iç çatışma ve sorunlar yaşadığını söyledi.

Kürdlerin kendilerini Iraklı gibi görmemelerinin doğal olduğunu vurgulayan Esaibi Elil Hak lideri, ”Bu konuda yasal ve demokratik davranacak olursak; tüm halkların kendi kaderlerini tayin hakkına sahip olmaları en doğal haklarıdır. Kürdler eğer Irak’la birlikte yaşamak isterlerse bizler de onları kucaklarız. Ancak edindiğim bilgilere bakılırsa Kürdler Irak’la birlikte kalmaktan yana değiller.” dedi.

Kays Gazali Iraklı Sünni Arapların ise Irak’ın bir parçası olduğunu, aynı tarih ve kültüre sahip olduklarını ve ayrılma taleplerini olumlu karşılamayacaklarını belirtti.

Daha önce Irak Şii Mehdi Ordusu grubuna bağlı olan Esaibi Ehlil Hak grubu Mayıs 2014’te ayrıldı. İran’ın ruhani lideri Hameney’i rehber gören örgüt Suriye ve Irak’ta rejime destek vererek çatışmalara katılıyor.  (z.c)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2015, 16:00

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER