banner113

Nobel Barış Ödülü Çocuk Hakları Aktivistlerine

Bugüne kadar bu ödülü alan en genç kişi olan Malala Yusufzay (17), kızların okula gönderilmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle Taliban’ın ölüm listesinde yer almış, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken uğradığı silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu.

Nobel Barış Ödülü Çocuk Hakları Aktivistlerine
Barış Ödülü, dinamitin mucidi kimyager Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Nobel Komitesi; Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay’ın çocuklar ve gençler üzerindeki baskılar ve çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadelelerden dolayı ödüle layık görüldüklerini ifade etti. Satyarthi ve Yusufzay, 1,5 milyon dolar olan para ödülünü paylaşacak.

Nobel Barış Ödülü’nün bu yılki favorileri arasında Papa Francisco, eski ABD’li istihbaratçı Edward Snowden, Beyaz Rusya’dan Ales Bialiazki ve Afrikalı Doktor Denis Mukwege’nin adları geçiyordu.

Alfred Nobel’in ölüm tarihi olan 10 Aralık’ta Norveç’in Başkenti Oslo’da düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak Nobel Barış Ödülü’ne bu yıl, 47’si kuruluş olmak üzere, toplam 278 aday gösterildi.  (r.z)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2014, 19:36

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER