banner113

Neçirvan Barzani: Barzani’nin görev süresinin uzatılmasından yanayım

Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölge Başkanlığı seçimleri, Erbil-Bağdat ilişkileri, IŞİD savaşı ve gündemdeki önemli konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.

Neçirvan Barzani: Barzani’nin görev süresinin uzatılmasından yanayım
Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan’ın dışardan herhangi bir saldırıya hazırlıklı olmadığını bu yüzden IŞİD saldırıları karşısında adeta şok olduklarını söyledi.

Amerika’nın Sesi Farsça servisine konuşan Kürdistan Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölge Başkanlığı seçimleri, Erbil-Bağdat ilişkileri, IŞİD savaşı ve gündemdeki önemli konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi’nin siyasal sisteminin iyi bir demokrasi deneyimine sahip olduğunu ve herkesin kendi düşüncelerini özgürce ifade etmesine izin verdiğini dile getiren Barzani, Kürdistan Bölge Başkanlığı konusunda da tarafların kendi görüşlerini rahatça belirttiklerini söyledi.

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin de görev süresinin uzatılmasından yana olmadığını, bu konuda yasa ihlali şeklinde bir endişe taşımadığını belirten Neçirvan Barzani, ”Ancak Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi taraflar şunu düşünmeli; bu drumda başkan Mesud Barzani’nin görev süresinin uzatılması gerekli midir, değil midir? Eminim ki siyasi taraflar da Kürdistan halkı da bu konuda benimle hemfikirdirler. Bence Kürdistan’ın ve bölgenin içinden geçtiği bu hassas durumda başkan Barzani’nin görev süresinin uzatılması gereklidir.” şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin Erbil ziyaretinin önemli olduğunu vurgulayan Barzani, görüşmelerde ele alınan konuların başında Musul’un IŞİD işgalinden kurtarılması konusu olduğunu kaydederek, ”Musul’un işgal altında olması Irak kadar Kürdistan için de tehlikedir” dedi.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların ciddi olduğunu ve bir görüşme ile çözlmelerinin imkansız olduğunu belirten Neçirvan Barzani, ”Sorunlar ülkenin nasıl idare edileceğine yöneliktir. Bağdat merkezi bir sistemle yönetmek ve herşeyi kendisine bağlamak istiyor. Ancak biz herşeyin merkezden yönetilmesinin ve her işe merkezden müdahale edilmesinin gerekli olmadığını savunuyoruz. Şuna inanıyoruz ki; tüm sorunlar diyalog yolu ile aşılır.” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani IŞİD saldırılarından önce Kürdistan’a yönelik bir saldırı olacağına ihtimal vermediklerini belirterek, ”bu yüzden IŞİD saldırıları karşısında adeta şok olduk. IŞİD Irak ordusundan aldığı ağır silahlarla saldırdı. Peşmerge ise hafif silahlarla karşılık vermek zorunda kaldı. IŞİD saldırılarının ilk günlerinde ABD verdiği hava desteği ile bize büyük bir yardımda bulunan ilk ülke oldu. Bunun için teşekkür etmeliyiz.” dedi.

Barzani konuşmalarının devamında koalisyona dahil olan ülkelerle Erbil’de IŞİD’e karşı koordinasyon merkezi kurulduğunu ve sürekli toplantı halinde olduklarını kaydederek “Peşmerge Güçleri IŞİD’e karşı savunma savaşında her zaman hazırdır. Fakat diğer ülkeler, Peşmergelerin çaba ve direnişlerini yeterince görmüyorlar. IŞİD sadece Güney Kürdistan’ın değil, bütün bölgenin düşmanıdır. Hatta Avrupa’yı bile tehdit etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Neçirvan Barzani, Kuzey Kürdistan’da yürütülen barış süreci konusunda ise sürece her zaman destek olduklarının altını çizerek “Kürdistan bölgesi olarak Türkiye’nin iç sorunlarına müdahale etmek istemiyoruz. Çünkü bu Türkiye’nin sorunudur. Fakat bizim esas aldığımız siyaset her iki tarafın da diyalog yöntemiyle bir sonuca ulaşmasıdır. Her iki taraf da sürecin ilerlemesi için daha fazla çaba göstermeli.’ dedi. (z.c)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2015, 01:08

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER