banner113

'Gerekirse İran'ı vururuz'

ABD, İsrail'i vurmama konusunda iknaya çalışırken, Tel Aviv'de istihbarat birimlerinin de katıldığı kritik toplantı bugün yapılıyor. Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini seçim öncesi atmosferden yararlanarak vuracağı yönündeki yorumlar ve bu olasılığa yönelik haberler artıyor.

'Gerekirse İran'ı vururuz'

 


Son olarak CIA'in eski başkanı Michael Hayden, Haaretz gazetesine konuşarak "gerekirse İran'ı biz vururuz" mesajı verdi. İran'ın 2013-2014 yıllarından önce nükleer silah üretemeyeceğini savunan Hayden, İran'ın vurulması konusunda şöyle konuştu: "İsrail'in askeri kapasitesini küçümsemiyorum ama geometri ve fizik bize, İran'ın nükleer programının vurulmasının, her ordu için büyük bir güçlük olduğunu söylüyor. Ve ABD'nin sahip olduğu ile karşılaştırıldığında İsrail'in kaynaklarının limitli olduğu ortada. Hayden, ayrıca vurulacak hedeflerin tümünün henüz bilinmediğini ve sadece Amerikan Hava Kuvvetleri'nin bunu başarabilecek gücü olduğunu vurguladı.

ABD'NİN YENİ İRAN PLANI

Diğer taraftan ABD Başkanı Barack Obama’nın, İsrail saldırısını önlemek ve Tahran’ı müzakereleri ciddiye almaya ikna etmek amacıyla bir plan oluşturduğu öne sürüldü. New York Times Gazetesi’nin haberine göre ABD, 25’ten fazla ülkenin katılımıyla bu ay sonunda Basra Körfezi’nde tarihin en büyük askeri tatbikatlarından birisini gerçekleştirecek. İran’a yönelik siber saldırıları da artırması beklenen Obama’nın, yaklaşan seçimler öncesinde İran’a karşı İsrail’i tatmin edecek sertlikte mesajlar vermeye çalıştığı, buna karşın İsrail’in Obama’yı askeri operasyon için köşeye sıkıştırmaya çalışabileceği öne sürülüyor.

KRİTİK TOPLANTI

Bu gelişmelerin gölgesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün kritik bir toplantı yapacak. MOSSAD, askeri istihbarat ve Şin Bet yöneticilerinin de katılacağı toplantıda Suriye ve Mısır'da yaşanan son gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Ancak toplantının birinci maddesinin İran'ın nükleer programı olması bekleniyor. Toplantı sonrasında İran'a yapılacak müdahale için son karrın verilmesi bekleniyor.

HİZBULLAH'TAN TEHDİT

ABD ve İsrail tarafında bu gelişmeler yaşanırken, Hizbullah Lideri Nasrallah'tan tehdit içeren bir açıklama geldi. Nasrallah dün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'ı vurması halinde, saldırıya katılmasa bile, Ortadoğu'daki ABD üslerini vuracaklarını söyledi.habername

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2012, 14:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER