Suriyelilere balık tutmayı öğrettiler

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin en büyük sorunlarından birisi olan işsizlik sorunu hayata geçirilen projelerle çözülüyor.

Suriyelilere balık tutmayı öğrettiler
Proje kapsamında önce eğitimler veriliyor, ardından malzeme ve ekipman ihtiyaçları karşılanıyor.

 

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler, ülkenin farklı şehirlerinde hayata tutunmaya çalışıyorlar. Binlerce mülteci geldikleri yerlerde kendilerine ayrılan çadır kentlerde yaşarken, çadır kente yerleşmeyen binlerce Suriyeli ise kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor.

Şehir merkezlerinde yaşayan çok sayıda Suriyeli kendi imkânlarınca iş bulup çalışırken, çok sayıda Suriyeli de iş bulamadığı için yardım derneklerinin yapmış olduğu yardımlardan faydalanıyor. Savaşın uzaması, derneklerin yaptığı yardımları da etkiliyor.

Kızılay Toplum Merkezleri ise artık Suriyelilere balık vermek yerine balık tutmayı öğretiyor. Kızılay Toplum Merkezleri, İl Tarım Müdürlükleri ve diğer ortak kurumlar arasında yapılan işbirlikleriyle hayata geçirilen "Türk Kızılay Geçim Kaynağını Geliştirme Programı Tarımda İstihdam Projesi" ile geçici koruma altındaki yabancılara ve yerel halka teorik ve uygulamalı mesleki eğitimler veriliyor.

Adana, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Mersin, Şanlıurfa illerinde projeler başladı. Konya ve Hatay’da hazırlık aşamasında bulunuyor. Eğitimler ise Adana, Kilis ve Mardin’de devam ediyor. 2019 yılının sonuna kadar 1000’den fazla yararlanıcının gelir sahibi olması planlanıyor.

Proje ilk meyvesini verdi 

Bu kapsamda Mardin Toplum Merkezi ve Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Tarımda İstihdam Projesi’ kapsamında Mardin merkez Artuklu ilçesinde 5 dönümde çilek, 5 dönümde lavanta ve 250’şer metrekareden 2 serada da marul yetiştiriciliği yapılıyor. 50’ye yakın Suriyeli kadın bundan istifade ediyor.

 

Derik’te arıcılık seti ile kovanlar dağıtıldı

Derik’te ise arıcılık teorik eğitimlerini alan 38 kursiyere pratik eğitimler için 120 adet kovan ve 40 adet arıcılık setinin dağıtımı yapıldı. Muhammed Fatih Safitürk Parkı’nda yapılan dağıtım törenine protokolün yanı sıra eğitimlerini başarıyla bitiren Suriyeli kursiyerler katıldı.

 

"Kalıcılık çok önemlidir"

Kovan dağıtım töreninde konuşan Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hakan Kafkas, böyle güzel bir proje içerisinde oldukları için mutlu olduklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Burada 40 kadınımıza meslek edindirme çabasında olduk. İnşallah kursiyerlerimiz açısından başarılı bir süreç olmuştur. En büyük temennimiz kursiyerlerimizin burada öğrenmiş oldukları bilgileri günlük hayatta da aktive ederek bu işi devam etmeleri ve bu işin kalıcılığını sağlamalarıdır. Bu projelerin en önemli unsuru budur. Kalıcılık çok önemlidir. Burada her şey kursiyerlerimize düşüyor. Biz devlet olarak arkadaşlarımızın katkılarıyla eğitiminizi kovanlarınızı ve arıcılık yapabilecek materyalleri vereceğiz. İnşallah başarılı olurlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

 

 "40 kadın kursiyere eğitim verdik"

Arıcılık Projesi’nin 2018 yılında hayata geçirildiğini ve 15’i Suriyeli olmak üzere toplamda 40 bayan kursiyere arıcılık kursu verdiklerini söyleyen Derik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Abdullah Osmanoğlu, "Arıcılık kursu akabinde bal paketleme kursu verdik. Şimdi de her kursiyerimize 3’er adet kovan verip bu işi sürekli devam etmesini sağlayacağız."

 

"Sahada projeler üretiyoruz"

Mardin Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Şirin İmrak ise sahada çeşitli projeler ürettiklerini dile getirerek, "Bugün Derik’te, dışarıdan gelen misafirlerimiz koruma altındaki Suriyeli vatandaşlarımıza yönelik 15’i Suriyeli vatandaşımız olmak üzere 40 kadın girişimciye kovan dağıtımı yapılacak. Hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonraki projelerde de sayın kaymakamımızın desteğini bekliyorum." dedi.

 

"Teorik eğitimlerini pratik olarak uygulayacaklar"

"Tarımda Geçim Kaynağını Geliştirmek İstihdam Projesi" kapsamında Türk Kızılay’ı olarak Haziran ayından itibaren çeşitli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Türk Kızılay Mardin Toplum Merkezi Yöneticisi Semra Karaboğa Taşkıran, "Bugün Derik’te 15’i Suriyeli kursiyerlerimiz olmak üzere 40 kursiyerimize 120 adet kovan dağıtımı ve 40 adet arıcılık seti takdim ediyoruz. Kursiyerlerimiz bundan sonra teorik olarak aldıkları eğitimleri pratik olarak uygulayama dökebilecekler ve bu sayede geçim kaynaklarını geliştirecekler." dedi.

 

"40 aileye istihdam sağlandı"

Mardin İli Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ferhat Bilge de "Bugün çok güzel bir güne şahitlik ediyoruz. 40 kadın kursiyerimize toplam 120 adet kovan ve 40 adet arıcılık seti dağıtımı yapılarak. Böylece 40 aileye istihdam sağlandı. Hem meslek sahibi oldular hem de destek ve malzeme aldılar. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

 

"Arıcılık artık mesleğimiz oldu"

Arıcılık ve balla ilgili güzel bir eğitim aldıklarını söyleyen Suriyeli Kursiyer İlham Ammar,  "Artık bu mesleği yapabiliriz. Bal üretimi para kazanmak için çok iyi meslektir. Burada hem eğitim hem kültür çok şeyler öğrendik. Ekmek çörek yapımı, sabun üretiminden hepimiz fayda ettik inşallah bal üretiminde de fayda sağlayacağız. Burada çok arkadaşlar edindik. Bunlar çok güzel projeler emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

 

"İş sahibi olmak için arıcılık kursuna başladım"

Kursiyerlerden Özen Yılmaz ise "Hem iş sahibi olmak hem de meslek edinmek için arıcılık kursuna başladım. Bu şekilde kendimizi de geliştiriyoruz. Şu an kovanları alacağız, ileride bize arı vermelerini de istiyoruz. Hem bal yemek hem aile bütçemize katkı sağlamak hem de çocuklarımızın geçimini sağlamak için satmak istiyoruz.  Bu projenin devam etmesi bizi çok sevindirecektir." diye konuştu.  (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2018, 21:59

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER