İMAM İFTAR EZANINI 10 DAKİKA ERKEN OKUYUNCA

ardin’in Derik ilçesinin nüfusunun en yoğun olduğu yaklaşık 8 bin nüfusa sahip Kale Mahallesinde dün Akşam iftar saatinden 10 dakika önce ezanın erken okunması ilçe halkında şaşkınlık yarattı.

İMAM İFTAR EZANINI 10 DAKİKA ERKEN OKUYUNCA
İlçe halkı konuya ilişkin imamın ezanı 10 dk erken okuması yüzünden iftarlarını erken açtırmak zorunda kaldıklarını,bu yüzden Camii imamının çıkıp halka özür dilemesi gerektiğini oysa herhangi bir özür olmadan,Teravih namazına da dün akşam gelmediğini konuya ilişkin Mahalle Muhtarı Ramazan Dursun Ezanın erken okunduğunu doğrulayarak” İmam utangıcından dün akşam teravih namazına da gelmedi.Bu tür durumlar da halkın bilgilendirmek gerekir”dedi

İftarını Ezanın okunmasına göre açtıklarını belirten Mahalle sakinlerinden Faika Erdaş(78)”İmam erken okudu bizde iftarımızı 10 dakika erken açtık sonradan öğrendik.,günah mıdır,değil midir bilemiyoruz.Ezanı okuyan İmamın bizleri bilgilendirmesi gerekirdi.Özür dilemesi bile gerekiyordu.bilgilendirilmek istiyoruz.”

Fevziye Erol (68) ” İmam Özür dilesin ne yapacağımıza dair bilgiler versin.bu yaşıma kadar böyle yanlış yapan imam görmedim.”dedi.


Ezanı erken okuyan Cami İmamı Ahmet Top adındaki kişiyle görüşmeye giden mardintime muhabiri ‘ne konuylan ilgili açıklamada bulunmadı. ”Bilgi verme yetkimiz yok.Yanlışlık yaptığımı biliyorum.devlet memuruyum size açıklama. yapamam.Gerekli savunmamı müftülüğe vermiş durumdayım” diyerek görüntü alınmasını engellemeye çalıştı.

2 görevlisi bulunan caminin diğer İmamı Abdulhamit Güneş”Herkes yanlış yapabilir,kasti yapılmış bir şey değildir.”diyerek “Arkadaşımız zor duruma düşürülmesin”dedi.

Konuya ilişkin İlçe Müftülüğü yetkilileri ”Bilgi vermeye yetkili olmadıklarını konuya ilişkin şunları söyledi”Ezanın Erken okunmasından dolayı orucunu bozanlar şayet varsa Ramazan bayramı sonrası 1 gün oruç tutarak kaza etmeleri ihtiyaten uygun olur.Olay bilmeyerek meydana geldiğinden Kefareti gerektiren bir durum bulunmadığını,.Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için gerekli uyarıların yapıldığını,imamın Ezan saatinin İlçede Saat 19:44 te okunması lazımken 19:34 te okunduğunu saate bakarken 34’ü 44 gibi gördüğünü”belirtiler.

Kounya ilişkin İlçe Kaymakamı Ahmet Demirci” Konuya ilişkin çalışmalar yaptıklarını,gerekli hassasiyetler gösterileceğini,halkın bilgilendirilmesi yönünde müftülükle yapacakları görüşmeler neticesinde bilgileri verebileceklerini ”belirtiler.


Mahallenin Fahri imamı sayılan Seydo Şan”Normal dır imam erken ezan okumuş olabilir bu da günah sayılmamalı.İftarını erken açanlar korkmasınlar,Bayram sonrası 1 gün kaza yapması uygundur.”dedi.

EMRULLAH KARAKAŞ

MARDİN TİME

DERİK TEMSİLCİSİ

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2013, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER