banner113

DERİK’E 120 KİŞİDEN OLUŞAN 20 EZİDİ AİLESİ YERLEŞTİRİLDİ

Yezidiler Derik Belediyesi tarafından Bahçelievler mahallesinde 12 oda,2 büyük salon,4 banyodan oluşan bir binanın alt katına yerleştirildi.

DERİK’E  120 KİŞİDEN OLUŞAN  20 EZİDİ  AİLESİ YERLEŞTİRİLDİ
    İşid Musul’un işgalinden sonra ele geçirdiği Şengal(Sincar) ilçesi’nin  Kuhbel köyü’nden kaçarak Şengal dağına sığındıktan sonra aralarında Kadın,Çocuk ve yaşlılarında bulunduğu 128 kişi zorlu bir yolculuğun ardından,Kuzey Irak üzerinden Türkiye sınırına gelen ve Şırnak ili Silopi ilçesi’nde kurulan çadırkent’e yer olmadığından  Derik ilçesi’ne gönderilmesi üzerine,Derik Belediyesi tarafından tahsis edilen Bahçelievler mahallesinde  12 oda,2 büyük salon,4 banyodan oluşan bir binanın alt katına yerleştirildi.

 

                     Ezidi aileleri  ilk karşılayan Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya,Esbaşkan Abdulkerim Erdem  oldu. Sabahat Çetinkaya”Ne ihtiyaçları varsa karşılanacağını,ilk olarak içlerinden hasta olanları Derik Devlet hastanesi’ne uzman doktorlara  gerekli muayenelerini yaptırdığını, Derik ilçe halkının Ezidi’leri misafir etmenin onur ve heyecanını yaşadıklarını” belirterek ”Kürt halkının tarihi aslında bir katliamlar tarihidir. Egemenler yüzyıllardır halkımızı bazen özgürlük talepleri için, bazen de inançları için katliamlardan geçirdi. Ancak, içinde bulunduğumuz süreç itibariyle, Kürt halkı yaratmış olduğu örgütlülük ve birlik ruhuyla artık bu katliam ve trajedilere izin vermeyecektir.”dedi.

Çoğunluğu çocuklardan oluşan aileler “Sıcak karşılanmadan memnun kaldıklarını” ifade ederken,çocukların binanın bahçesinde bulunan çocuk parkında doyasıya eğlendikleri görüldü.

Amir Seyit (35) “İşid’in Sincar ilçesi’ne bağlı Kuhbel  köyü’ne saldırısından sonra 3 çocuğuyla beraber Şengal dağına kaçmak zorunda kaldığını,dağda 7 gün aç susuz,perişan  kaldıktan sonra Türkiye’ye sığındığını” belirterek” Işid'in saldırdığı  köyümüzde bir çok kişiyi öldürdü.Evlerimizi talan ettiler,çocuklarımızı,anne,babalarımızı öldürdüler.Kadın ve genç kızları kaçırdılar..Büyük bir korku yaşıyoruz. Topraklarımızı terk ettik. Bundan sonra halimiz ne olacak bilmiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Mustafa Hüsen(80)”Yüzlerce Yezidi'nin dağlarda mahsur kaldığını, aç,susuz olanların yardım beklediğini” belirterek ”Işid’'in saldırıları sırasında  başlarımıza  gelen kimsenin başlarına gelmemiştir,evlerde yakaladıkları çocukların kafalarını gövdelerinden koparıyorlardı.20’er erkekleri toplayıp öldürüyorlardı.Bizimle beraber olduklarını söyleyenler bize hainlik yaptılar.”dedi

MARDİN TİME

Emrullah KARAKAŞ

DERİK TEMSİLCİLİĞİ

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2014, 17:10

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER