banner113

Derik Te Zeytin Hasadı Başladı.

Zeytin Üreticileri Tepkili. İlk Ürün Olarak Yetişen İri Zeytinin Kilosu 1 Tl . Mardin’in Derik İlçesi’inde Zeytin hasadına başlandı.

Derik Te Zeytin Hasadı   Başladı.

Derik Zeytinlerinin kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamaktadır, araştırmacılar tarafından da defalarca laboratuarlarda tespit edilmiştir ve 10 çeşidi farklı şekilde yetiştirilmesine rağmen fabrikaların olmaması pazar yeri bulamadığını belirten Mardin Zeytin üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan” İlçede ĞAP  adı verilen 20  bin dekar alan üzerinde ekili olan zeytin ağaçların 5 bin yıllık tarihi ilçede 2 bin yıllık geçmişe sahip zeytin ekimi  ve hasadını kültür haline getiren üreticilerin devletten yeterli desteği almadığından şikayetçidirler.” .

 KİMYASAL MADDE İÇERMEYEN DOĞAL  DERİK ZEYTİNİNİN 10 ÇEŞİDİ VAR

Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan ise Derik zeytininin kalitesinin insanlar tarafından bilinmediğini belirterek, "Son zamanlarda belediyenin yaptığı festivallerle ve birlik olarak yurt içinde yaptığımız mardin tanıtım günleriyle Derik zeytini tanınmaya başlandı. Aslında hem ülkemizde hem de Avrupa'da kalitesiyle bilinen bir zeytin çeşidi. Yöremizde 2 bin yıllık geçmişe dayanan zeytin ağaçlarımız vardır, özellikle orjini derikilçesine ait Derik halhalı çeşidi hem damak tadı olarak hemde yağ asit oranı(0%08)ka litesi onaylanmıştır , Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Ğurseki, Melkebazi, Melemeli ve Ağliş olmak üzere 10  zeytin çeşidiyle sofralarımıza lezzet katıyor.  Halkın temel geçim kaynağı zeytinciliktir. Derik İlçesi'nde yaşayan halkın yüzde 70'i zeytincilikle uğraşır. Burada hasadı yapılan zeytinleriri kalibreli zeytinler aydın pazarında işlenip ihracat ediliyor diğer halhalı zoncık ve güllekide ancak cevre il ve ilçelerin ihtiyacını karşılayabiliyorbu seneki rekolte beklentimiz zeytinin var yılı olduğu için,Mardin genelinde 5 bin tonluk beklentimiz vardır.”dedi.

Tepebağ Mahallesi Muhtarı A.Kadir Özbahçeci ” 20 dönüm arazi üzerinde Zeytin ağaçlarımızı artırmadığımız gibi, su sıkıntısını çekiyoruz.Devletimiz bize gerekli desteği sağlamalıdır.Destek olursa belki zeytin ağaçlarımızın artışıyla yılda 10 bin ton yetiştirebiliriz”dedi.

Zeytin ağaçların susuzluğunu ortadan kaldırmak için büyük maliyetlerle su sondajını vurduklarını belirten Eyüp Öztemel “Daha hasadın başıdır kilosu Mavi ve Zoncuk çeşitlerimizin yani iri olan 1 TL ye ancak müşteri bulabiliyoruz.Fabrika olsa idi bu sıkıntıları görmez Zeytinlerimizn kilosu 5 TL ye kadar satılırdı.”diyerek “Çözüm bulunmasını” talep etti

İlçe halkının yüzde 70'inin zeytincilik yaptığını belirten zeytin üreticisi Küçükpınar Mahallesi Muhtarı Burhan Temel “20 dönüm zeytin arazisi sahibi olmasına rağmen, herhangi bir destek almamasından şikayetçi olduğunu,ilçe tarıma defalarca başvurmasına rağmen destek alamadığını” belirten Temel  "Başka ülkelerde zeytin üreticisine büyük olanaklar, imkanlar sağlanarak destekleniyor. Ancak ülkemizde zeytin üreticisi yani bizler yeteri desteği alamıyoruz. İmkanlarımız da yetersiz. Ağaç sayımızı arttıramıyoruz, ağaçlara ve toprağa gerekli bakımı yapamıyoruz. Zeytincilik sektörü ile ilgili yatırımlar da gelişmiyor.Yeni hasadına başlamamıza rağmen kilosunu 1 TL’ye satıyoruz Halbuki gerekli destek sağlanırsa ilçemizde zeytincilik sektörü, lokomotif haline gelir.3-4 kilo Derik zeytininden 1 kilo zeytin yağını alabiliyoruz" dedi.

Üretici Mehmet Koyuncu”1 sene boyunca sulaması,budaması gibi uğraşımız ucuz oluyor.Bir fabrika olsaydı ucuz gitmezdi zeytinlerimiz.sahipsiz oldu için bu kadar ucuza satıyoruz.”dedi.

Zeytin üreticisi Emin Tanrısever”4-5 çocuk babası olduğunu,yılın 12 ayında zeytinin sulaması,budaması  yaptıklarını karşılığını bulamadıklarını” belirterek ”Kilosu 1 TL den alınıp başka yerlerde kilosunu 5 TL’ye sattıklarını biliyoruz.Bir an evvel çözüm bulunsun “dedi.  

Emrullah KARAKAŞ 

MARDİN TİME

DERİK TEMSİLCİSİ

 

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2013, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER