banner113

Hessıt Merenê Geçiş Töreni İle Başladı

Mardin’de Arap ve Süryani halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merenê şenliği geçiş töreni ile başladı.

Hessıt Merenê Geçiş Töreni İle Başladı

Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merenê şenliği öncesi Mardin’i merkez Artuklu ilçesinde bulunan 1. Cadde’de geçiş töreni yapıldı. 1980 askeri darbesinden sonra ilk kez kutlanan ve doğanın uyanışı anlamına gelen Arap ve Süryani halklarının şenliği Hessıt Merenê geçiş törenine, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran, Hessıt Merenê Komisyonu, Demokrat Araplar Derneği, HDP ve DBP temsilcileri ile Arap ve Süryani halklarından yurttaşlar katıldı. 1. Cadde üzerinde bulunan Diyarbakır Kapı’dan başlayan geçiş töreni, Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı. Geçiş töreni önünde, Rahvan atları geçişi, erbane ekibi gösterisi ve barış treni eşliğinde yapıldı. Rahvan atlarının rengarenk süslenmesi yoğun ilgi odağı oldu. Cadde boyunca yurttaşlar, Hessıt Merenê geçişini alkışladı.

 

Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan Hessıt Merenê geçişinin ardından burada basın mensuplarına açıklama yapan Eş Başkan Ahmet Türk, Mardin’de yaşayan halkların yıllardır Hessıt Merenê şenliğini hep birlikte kutladığını hatırlatarak, bayramın doğanın uyanışı anlamına geldiğini söyledi. Türk, Hessıt Merenê şenliğini yeniden Mardin’e kazandırmak ve kazandırmak için her yıl bir festival havasında kutlanması için destek vereceklerini ifade etti. Türk, bu şenliği Mardin’de kalıcı hale getireceklerini ve tüm Türkiye’den bu şenliğe katılımların olacağını dile getirerek, Hessıt Merenê bayramının halkları kutlu olmasını temennisinde bulundu.

 

Daha sonra konuşan Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan ise, Hessıt Merenê şenliğinin 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra şenliğin kutlama alanı olan Mardin kalesinin işgal edilmesinden sonra bir daha kutlanmadığını belirtti. Bozan, 9 güne yayılan Hessıt Merenê şenliğini bundan sonraki yıllarda festival havasında kutlayacaklarını söyledi.  Konuşmaların ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda pişirilen Mardin tatlısı olarak bilinen Zerde tatlısı yurttaşlara dağıtıldı.

 

Hessıt Merenê şenliği yarın kutlanacak

 

Mardin’de 36 yıl aradan sonra Kamor Parkı’nda kutlanacak olan Hessıt Merenê şenliği yarın saat 10.00’da başlayacak. Artuklu Belediyesi tarafından şenlik alanına, Yenişehir Karayolları Parkı önü, Diyarbakır Kapı mevki ve Yeniyol Şimal Düğün Salonu’ndan araçlar kaldıracak.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2015, 20:02

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER